Memorial Kayseri Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, "Havaların soğuması pek çok hastalığa davetiye çıkarırken bu dönemde diyabet hastalarının da sağlıklarına ekstra özen göstermesi gerekiyor. Diyabetlilerin kan şekeri düzeylerindeki değişkenlik nedeni ile beslenme düzenlerinden, spor aktivitelerine, vücut bakımlarından kıyafet tarzlarına kadar önemli noktalara dikkat etmesi çok önemli" dedi.

Memorial Kayseri Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde, şeker hastalarının soğuk havalarda dikkat etmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

Diyet ve ilaçların kış ayarı yapılmalı

Kış mevsimi yaklaşırken hava sıcaklığının düşmesi ve günlerin kısalması nedeniyle vücudun kalori harcaması azalır ve buna bağlı olarak da metabolizma yavaşlar. İnsanların daha hareketli olduğu yaz aylarında kan şekerinin normal olmasını sağlayan diyet ve ilaçlar, kış mevsiminde daha az etkili olabilir. Kış aylarında vücut, ısısını koruyabilmek için metabolizmasını yavaşlatır. Bu da kan şekeri ayarının bozulmasına yol açar. Diyabet hastaları soğuk havalarda kan şekerini sık sık kontrol etmeli, diyet ve tedavide oluşabilecek değişiklikleri doktoruna danışmalıdır.

Ara öğünler ihmal edilmemeli

Kış aylarında diyabet hastaları uzun süre aç kalmamalıdır. Diyabetliler az az sık yiyerek vücut dengelerini korumalıdır. İnsülin ve şeker düşürücü ilaç kullanan hastaların, bu ilaçların etkilerinin maksimum olduğu dönemlerde ara öğünlerini atlamamaları çök önemlidir. Kışın azalan aktivite ve buna bağlı olarak öğün saatlerinin aksatılması, hastalarda “hipoglisemi” denilen şeker düşüklüğüne neden olabilmektedir. Hipoglisemi, diyabet hastalarını için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Diyabet hastaları, bu duruma düşmemek için uzun sürebilecek aktivitelerde ara öğünlerin atlanmaması için yanlarında kesiklikle yiyecek taşımalıdır. Uyku düzeni ve süresine dikkat etmelidir. Alkol, kan şekeri düzenini olumsuz etkileyen bir faktör olduğundan, alkolsüz ve şekersiz sıvı gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

C vitamini alırken kan şekeri dengesine dikkat

Soğuk havanın da etkisiyle evde geçirilen zamanın uzaması beslenme alışkanlıklarında da değişikliğe neden olmaktadır. Kışın diyabet hastaları, bu süreçte genellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmekte ve portakal, mandalina gibi turunçgilleri sıkça tüketmektedir. Uzun kış akşamlarında vitamin ve enerji deposu olan turunçgillerin çok fazla yenilmesi vücudun şeker dengesi bozulabilir. Turunçgilleri tüketmeden önce kalori değerleri ve göz önünde bulundurulmalı, ara öğünlerde doktor tavsiyesi alınmalıdır. Vücudun ihtiyacı kadar tüketildiğinde yarar sağlayan diğer meyveleri de çok miktarda yemek, kan şekerini yükseltir. Genelde kışın yenilen lezzetli ve ağır tatlılar da kan şekerinin ayarını bozabilir. Şekersiz üretilmiş, diyet, yağsız sütten yapılmış tatlıların da doktor tavsiyesi ile tüketilmesi gerekir. Bu tür tatlılarda kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü bu ürünlerde normal şeker olmasa da (meyve şekeri) fruktoz, gibi daha düşük kalorili şekerler ve tatlıların yapıldığı besinlerin kalorileri vardır. Kış aylarında vücut metabolizması yavaşlayacağından bu tür tatlıların tüketilmesi önerilmemektedir.

Kışın ortopedik ayakkabı kullanın

Diyabet hastaları için ayak sağlığı da çok önemlidir. Soğuk havalarda iç astarlı ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli, kalın ve sık örgülü olan, ayağı rahatsız edebilecek çoraplar giyilmemelidir. Ayaklar her gün yıkanmalı ve oluşabilecek yara ya da renk değişiklikleri kontrol edilmelidir. Bu konuda diyabetik nöropati gelişmiş hastaların ayaklarında sürekli üşüme hissi oluşabilir. Bu hastaların soba ve diğer ısıtıcılara ayaklarını yakın ve uzun süre tutmakta, bu da ayak yanıklarının kışın fazlaca görülmesine yol açmaktadır.

Tatil süresince diyete uymak önemli

Kış aylarında tatile çıkacak diyabet hastalarının soğuk ve yağışlı olmayan günlerde, ulaşımı kolay olan mekanlarda tatil yapması önemlidir. Sağlık merkezlerinin yakın olduğu bölgeler tercih edilmelidir. Kayak tutkusu olan diyabet hastalarının ayaklarını travma ve soğuğa karşı çok iyi korumaları ve her gün kontrol etmeleri önemlidir. Diyabet hastalarının tatil süresince diyet konusuna dikkat etmeleri önerilmektedir. Hastalar kış mevsimi öncesinde doktorlarına danışmalı ve oluşabilecek sorunlara karşı önlem almalıdır.