Engellilerin sorunları ve bu sorunların giderilmesine yönelik Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından iki önemli toplantı yapıldı. Her iki toplantıda da Kayseri’yi engellilerin daha kolay kullanabilecekleri bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, "Yaptığımız işlere gönlümüzü katarsak sorunlar çözülür" dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde her ay gerçekleştirilen engelli zirvesi Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın başkanlık etti. Engellilerle ilgili kamu birimlerinin temsilcileri ile engelli derneklerinin başkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda, farklı engel gruplarıyla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

ENGELLİ İSTİHDAMI PROJESİNDE KAYSERİ PİLOT İL

Toplantıda Türkiye Belediyeler Birliği tarafından hayata geçirilen ve Kayseri’nin de aralarında bulunduğu 12 ilde uygulanacak olan engellilerin istihdamına yönelik projeyle ilgili sunum da yapıldı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çalışma Bakanlığı’nca desteklenen projeyle ilgili bilgiyi AB İstihdam Uzmanı-Sosyolog Cleofe Guardıglı verdi. Proje kapsamında en az 500 engelliyle birebir irtibat sağlanacağını belirten Guardıglı, "Birebir ihtiyaç analizi yapmak suretiyle dezavantajlı bireyleri eğitime ve istihdama yönlendirmek istiyoruz. Ayrıca kamuoyu ve işverenlere yönelik farkındalık çalışmaları yapacağız" dedi.

"ENGELSİZ KAMU, ENGELSİZ HİZMET"

Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıca "Engelsiz kamu, Engelsiz Hizmet" konulu bir farkındalık toplantısı da yapıldı.

Gültepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Engelsiz Kampüs Koordinatörü Prof. Dr. Fevziye Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde engellilerle ilgili ayda bir yapılan toplantının önemine işaret ederek, bu toplantılar sayesinde engellilerle ilgili uzun bir mesafe kat edildiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın da konuşmasında engellilerin bir takım sorunlarının yanı sıra kendi özel durumlarından dolayı hassasiyetleri olduğunu belirterek, ayda bir engellileri dinleyerek ufak değişikliklerle hayatlarını kolaylaştırdıklarını ifade etti. Bu şehri engellilerin daha kolay kullanabilecekleri bir hale getirmek için gayret gösterdiklerini dile getiren Yalçın, "Engellilerle ilgili bir takım yasal düzenlemeler var; ancak yaptığımız işe gönlümüzü katarsak sorunlar zaten çözülür" diye konuştu.

Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya da, mevzuatlarda milat denilebilecek değişiklikler yapıldığını ama asıl miladın mevzuatların uygulanarak, engellilerin hayatına yansıtılmasıyla olabileceğini söyledi.

"Engelsiz Kamu, Engelsiz Hizmet" konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk ise 2004 yılından bu yana sadece 7 Avrupa ülkesinde bulunan yasa ve yükümlülüklerin Türkiye’de de hayata geçirildiğini ve Anayasa’ya pozitif ayrımcılığın konulduğunu söyledi. Bunların hepsini faydaya dönüştürmede sıkıntımız olduğunu dile getiren Öztürk, "Yasalardan öte uygulayıcıların gönlünü koymasına ihtiyaç var" dedi. Öztürk engelli sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin detaylı bir sunum yaptı.