Kayseri Ticaret Odası ve Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 03-08 Kasım tarihleri arasında kutlanacak olan, “Organ Nakli Haftası” nedeniyle bir açıklama yaptı. Hiçyılmaz, organ bağışı konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet ederek, “Organ bağışı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Organ bağışı hayat kurtarır, insanlar için yaşam umududur” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 35.000 kronik böbrek hastasının haftanın en az üç günü diyaliz makinalarına bağlanarak yaşamlarını zor şartlar altında sürdürdüklerine dikkat çeken Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, diyaliz hizmetlerinin böbrek hastaları için geçici bir çözüm olduğunu bu hastalar için kesin tedavinin ancak organ nakli ile gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Türkiye’de organ nakli konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ancak organ bağışının dünya standartlarının çok altında kaldığına dikkat çeken vakıf başkanı Hiçyılmaz, “Toplumumuz organ bağışı konusunda yeterince duyarlı değil, organ bağışına dikkat çekmek ve toplumumuzu daha bilinçli hale getirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz” dedi ve organ ve doku nakli hizmetlerinde en önemli sorunun organ ve doku temini olduğunu söyledi.

Hiçyılmaz, “Ülkemizde ve kentimizde çok sayıda insan organ beklemektedir. Tüm vatandaşlarımızın konuya daha büyük hassasiyet göstermesini bekliyor ve vakfımıza destek olmaları çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

Türkiye’de yürürlükte olan yasalar çerçevesinde 18 yaşını dolduran kişilerin, ölümlerinden sonra kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde tüm sağlık kuruluşlarına başvurabileceklerini hatırlatan Mahmut Hiçyılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini açıdan da organ bağışında bulunulmasında bir sakınca olmadığını bildirdiğini hatırlatarak, “Organ bağışı hastaların umut ışığıdır ve yaşam kalitesinin arttırılmasında ki en önemli faktördür” dedi.

Erciyes Organ Nakli Vakfı, Organ Nakli Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Kayseri merkezde bulunan billboardlarda organ bağışına dikkat çekmek amacıyla afiş ve posterler yer alacak, Alışveriş Merkezi’nde kurulan standlarda organ bağışına dikkat çeken broşürler dağıtılacak ayrıca, televizyon kanalları ve gazetelerde vatandaşların dikkatini çekmek amacıyla programlar yapılacak.