Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Osman Aksoy, et tüketenlerin, vejetaryenlere oranla daha fazla ağız kokusu problemi yaşadıklarını söyledi.

Ağız kokusunun sosyal bir problem olduğunu belirten Özel Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Osman Aksoy, bunun bir hastalık değil, hastalık nedeni olduğunu ifade etti. Altında yatan hastalıkların tedavi edilmesi ile sorunun ortadan kaldırılacağına değinen Op. Dr. Aksoy, ağız kokusunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN

“Ağız kokusunun sebebinin yüzde 90’a yakın kısmı ağız boşluğu ile ilgili organlarla alakalıdır. Bunun da yüzde 50’si dil ve dil arkasında oluşan bakterilerle ilgilidir. Bakteriler buradaki yemek artıklarını parçalayarak sülfür bileşimin ortaya çıkmasına, dolayısıyla kokuya neden olur. Bunun dışında üst solunum yolu enfeksiyonları, diş eti ve diş hastalıkları, alt solunum yolu hastalıkları da önemli nedenlerdendir. Ağız kuruluğuna neden olacak biçimdeki bir takım ilaçlar ve ağızdan nefes alınmasına neden olan rahatsızlar da önemli ağız kokusu sebeplerinden olmakla birlikte, daha az görülen nedenler de, mide rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliğidir.”

VEJETARYENLER DAHA ŞANSLI

Beslenme bozuklukları, sigara kullanımı ve ağız hijyeninin de kokuyu artıracak etkenler olduğuna değinen Op. Dr. Aksoy, hayvansal gıdalarla beslenenlerde ağız kokusu probleminin daha yaygın görüldüğüne dikkat çekti. Op. Dr. Aksoy, “Bunun nedeni, protein içeriği fazla olan gıdaların ağız içerisindeki bakterilerle parçalanıp kokuya neden olan sülfür bileşiklerinin oluşması. Ama vejetaryen beslenenlerde ağız kokusu daha az olur.” dedi.

TARÇIN VE SAKIZ HAFİFLETİYOR

Ağız kokusu sorunu yaşayanların önce KBB, gastroenteroloji uzmanı ve diş hekimi tarafından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Aksoy, “Tedavi süreci sona erene kadar devam eden ağız kokusunu hafifletmek için, bol şu içmeyi, şekersiz sakız çiğnemeyi, tarçın kullanımını, antiseptik gargara kullanımını ve düzenli olarak dil yüzeyinin temizlenmesini ve ağız kuruluğuna neden olacak beslenme biçimlerinde uzak durulmasını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.