Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından, ’Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 Sayılı Kanun’ konulu toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, "Yeni dönemde vergiye gönüllü uyum ile ilgili hareket gerçekleştireceğiz. Bu şekilde kayıp ve kaçağı engellemeye çalışacağız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen toplantıya, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Necmi Keskinsoy, Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Suat Özsoy, Kayseri Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök ve davetliler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Suat Özsoy, "Bugün gerçekten çok önemli bir gün. Burada toplanmamızın amacı gündemde olan 6552 torba kanunu var. Bu samimi ortama ışık tutacak güzel bir toplantı olacak diye düşünüyorum. Ayrıca TÜRMOB 96 bin üyesi olan çok geniş bir camiayız. Toplamda 17 bin de stajyer bulunuyor. Bu açıdan Kayseri en faal odalardan birisi" diye konuştu.

Özsoy ayrıca, "Sosyal alanda güzel etkinliklerde bulunduk. Kayserimizin en önemli özelliği kurum ve kuruluşların bir arada bulunması. Bu tür organizasyonları kurum ve kuruluşlarla yapmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca söylemek istediğim bir diğer konu da, dünya coğrafyasındaki oyunları görüyoruz. Özellikle Mescid-i Aksa’da İsrail işgalini gördüğümde içim burkuldu. Bizler bu açıdan sımsıkı kenetlenmeliyiz. Bu şekilde bu durumu aşacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç ise, "İki değerli kurum bütün toplumu çok yakından ilgilendiren bir eğitim faaliyeti yapıyorlar. Bu açıdan kendilerini tebrik ediyorum. Bu aslında bir kanun eğitiminin açıklanması. Kanunların çıkış amacı aslında toplumsal hayatın düzene girmesi, toplumun rahat etmesidir. Bugünde bu toplantı düzenleniyor. O açıdan bu toplantı hepimizi ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.

Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk de, Bugün buraya vergiyle ilgili bir konuyu konuşmak için geldik. Vergi denetim kurlunun mevcudu 10 bine yaklaştı. Vergi üzerinde denetim çok önemli. Önümüzdeki süreçte yeni kayıt dışı eylem planı ile ilgili çalışmalar olacak. Bunu sayın Başbakanımız paylaşacak. Bununla ilgili nasıl bir strateji gösterildiğini hep birlikte göreceğiz. Vergiye gönüllü uyumun arttırılması ile ilgili çalışmalarımız var. Yeni dönemde vergiye gönüllü uyum ile ilgili hareket gerçekleştireceğiz. Bu şekilde kayıp ve kaçağı engellemeye çalışacağız. Ayrıca denetimde uyumluluğu arttırmak için çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

TÜRMOB’dan övgüyle bahseden Ertürk, "TÜRMOB mensupları bizim aslında kadrolu olmayan, maaş almayan çalışanlarımız. Ben sizi o kadar kendimize yakın görüyorum. Ağırlıklı olarak gelir vergilerimizde sizler varsınız. Bunu gözardı etmeyeceğiz. 6552 kanun ile ilgili olarak borçlar yapılandırmaya alındı. Arada böyle kanunlar çıkıyor. Biz bunu en iyi nasıl uygulayabiliriz diye buradayız. Bu yasayı çok iyi anlayıp mükelleflerinize anlatın. Bu anlamda sizler önemlisiniz. Sizlerin mükellefle teması kurma açısından önemli göreviniz var. 6552 kanunda kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasını içeriyor. Bu kanun mükelleflerin hoşuna gideceği şeyleri veriyor. Örneğin borçlarda taksit imkanı sunuyor. Birçok avantajı var. Özellikle muayene, motorlu taşıtlar vergisinde avantajları var. Bunları mükelleflere iyi anlatalım. Bu konu ne kadar çok yayılırsa bizimde dosyalarımız o kadar azalır. Borçlu borcundan kurtulur ve herkese faydası olur" diye konuştu.