Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, asgari ücretin adil bir seviyeye getirilmesi gerektiğini ve asgari ücret probleminin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, “Tamamen insan odaklı, pazarlık ücreti olması mümkün olmayan, kısaca sosyal bir ücret olan Asgari Ücret üzerindeki beklentiler ve umutlar bu yıl da devam etmektedir. Günümüzde çalışanların neredeyse yarısı Asgari Ücret ile çalışmaktadır. Asgari Ücretin biraz üzerinde ücret alanlar da bu sayıya dahil edildiğinde oran 3’te 2’yi bulmaktadır. Asgari ücret, çalışanların ve ülke insanımızın can simidi ve umudu durumundadır. Çalışanlar ve ülke insanı hayata karşı daha dayanıklı, daha dinamik ve daha iyi yaşam koşulları ile tutunmak istemektedir. Çalışanların gıda, giyim, konut haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri eğitimler göz önüne alındığında, devletin resmi istatistiklerinin baz alınıp asgari ücretin adil bir seviyeye getirilmesi şarttır” dedi.

Gökkaya, “Ekonomik krizler, işsizlik, rekabet gücü yatırım imkanları veya bir çok gerekçe, ülkemizi düşük ücret uygulayan veya emeğin sömürüldüğü bir ülke olarak göstermek için gerekçe edilmemelidir. Ayrıca vergi adaleti sağlanıp, asgari ücretin üzerindeki vergi yükü mutlaka azaltılmalıdır. Bu gün için net 891 TL olan asgari ücret, beklentilerin ve hayatın çok çok gerisindedir. Türk-İş’in yaptığı araştırma ve istatistikler bir kişinin yaşam maliyetinin bin 448 TL, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 224 TL 87 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı 3 bin 989 TL 80 kuruş olduğunu göstermektedir.

Geçen yılın aynı ayına göre açlık ve yoksulluk sınırının yüzde 15 arttığı, aylık gıda harcamalarının 160 TL arttığı, temel ihtiyaçla için yapılması gereken toplam harcamanın 267 TL arttığı ve ayrıca devletin resmi verilerine göre ülke genelinde ortalama kira tutarının günümüzde 615 TL olduğu dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir ise, “Asgari Ücret Komisyonu yine başladı görüşmelere. Ama yine hayal kırıklığı olacak diyorum. Çünkü Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçiyi temsil etmiyor. Toplanan komisyonda Hak-İş konfederasyonunu temsil eden kimse yok. Bizim binlerce üyemiz var, binlerce asgari ücretli üyemiz var. Onları temsil edecek kimse yok. Belli 5 kişilik bir ekip oturuyor karar veriyor. Belki birileri şerh düşüyor ama sonuçta çalışanlar açısından büyük bir hayal kırıklığına uğruyoruz hep beraber” ifadesinde bulundu.

Özdemir, “ Ben gelişen büyüyen Türkiye’ye asgari ücretin yakışmadığını düşünüyorum. Ülkemiz büyüyor, gelişiyor ve güçleniyor bunun temel taşı olarak işçilerimizin olduğunu düşünüyorum. Buna katkı veren çalışan emekçiler, bu gelişmeden ve büyümeden hiç pay almıyorlar” dedi.

“Şu anda asgari ücret 891 TL gibi gülünç bir durumda. Bununla hiçbir ailenin geçinemeyeceğini herkes bildiği halde kimse buna çözüm getiremiyor” diyen Özdemir, “Asgari ücretin en az bin 500 TL olması kanaatindeyim 4 kişilik bir ailenin rahat geçinebilmesi için. Şu anda biliyorsunuz açlık sınırı bin 300 TL civarında, yoksulluk sınırı isi 3 bin 900 TL civarında, verilen asgari ücret 891 TL gibi gülünç bir rakam. Onun için ben bu Asgari Ücret Komisyonu’ndan da bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Gerçekten adaletli tespit komisyonu ile asgari ücrete bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde asgari ücretle çalışan binlerce işçi mağdur durumda ve her seneki gibi gözleri bu komisyonda ama sonuçta hayal kırıklığı yaşıyorlar.

Taşeron işçiler de aynı asgari ücret ile çalışıyorlar. Anayasamız diyor ki ‘Çalışanların geçim standartlarını ve yaşam düzeylerini belirlemek zorundadır’ diyor. Taşeron işçilerimiz bizde 891 TL almıyorlar, Belediye başkanlarımızın iyi niyet çerçevesinde biraz yüksek ama biz bunları üye yaptık. Taşeron yasası da çıktı şimdi yetkiye müracaat edeceğiz toplu iş sözleşmesi için. Taşeron yasasında iş verenler kamu işverenleri sendikasına yetki verir diye bir ibare var. Bunun daha detaylı şekilde düzenlenmesi için bakanlık yeni bir genelge hazırlıyor. İnşallah Ocak ayında bitecek ondan sonra taşeron işçiler için belediyeler ve şirketlerle toplu iş sözleşme görüşmelerine başlayacağız. Artık o konuda da sona gelindi. Bu ülkede asgari ücret problemi çözülmeli, bunun için de asgari ücret tespit komisyonu işçiyi temsil etmeli” şeklinde konuştu.