Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (KAYMEK) İhtisas Merkezi’nde Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi. KAYMEK tarafından açılan İşaret Dili kursiyerleri ve işitme engellilerin katıldığı programda İstiklal Marşı’nın işaret diliyle okunması oldukça anlamlıydı.

100’ü aşkın kurs çeşitliliği ile toplumun her kesimine ulaşan ve eğitimde bir marka haline gelen KAYMEK, Dünya Engelliler Günü’nde anlamlı bir program gerçekleştirdi. KAYMEK İhtisas Kurs Merkezi’nde açılan İşaret Dili kursiyerleri ve işitme engellilerin katıldığı program işaret diliyle okunan İstiklal Marşı ile başladı. Programda bir konuşma yapan Takı Tasarım Kursiyeri Bedensel Engelli Ahmet Karamaruş, KAYMEK kurslarının ev ortamı gibi olduğunu ve yeni arkadaşlar edindiğini belirtti. Karamaruş, kursta öğrendikleri ile yaptıkları ürünleri satmaya başladıklarını da kaydetti. İşaret Dili Eğitmeni Niyazi Civelekoğlu da konuşmasında, açılan kurslarla işitme engellilerin eğitim alacağını ve istihdam konusunda daha şanslı olacaklarını söyledi.

İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ali Dönmez ise, KAYMEK tarafından İşaret Dili kursu açıldığı için tüm ilgililere teşekkür etti. İşitme engellilerin her yerde iletişimde zorluk çektiklerini ifade eden Dönmez, bu kurs sayesinde daha çok kişinin işaret dilini öğreneceğini ve böylece işitme engellilerin daha rahat olacaklarını söyledi.

KAYMEK Müdiresi Mürşide Gonca Aslan da KAYMEK’in engellilere yönelik çalışmalarından bahsetti. Toplumun her kesimine ulaşmak için çalıştıklarını ve ihtiyaçlar iletildikçe bu talepleri karşıladıklarını ifade eden Aslan, "Görme engellilerin katıldığı santralist kursu, işaret dili kursu, görme engelliler için açacağımız satranç kursumuz var. İkinci dönem itibarıyla görme engelliler için bilgisayar kursu da açmayı düşünüyoruz. Ancak engellilerimiz sadece engellilere yönelik kurslarımızdan değil diğer kurslarımızdan da faydalanabilirler. İnsanın engeli olabilir, yeter ki zihinlerde engel olmasın. Bir hamlenin, bir çabanın insana çok güzel işler yaptırdığını biliyoruz" dedi.

Programda, işitme engellilerin yaşadıkları zorlukları anlatan gösteriler de yapıldı.