Kayseri İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı, 112 ekipleri Kayseri ve civar illerde hayat kurtarmaya devam ediyor. Kayseri İl Ambulans Servisi Başhekim Yardımcısı Dr.Tuna Sedef, 112 komuta kontrol merkezinde çalışan personelin kurtarılan hayatlarda büyük rol oynadığını söyledi.

Kayseri’de bulunan Afet Koordinasyon Merkezi’nin işleyişi hakkında bilgi veren Dr. Tuna Sedef, 24 saat usulüne göre 12 personelin nöbet tuttuğunu söyledi. Sedef, “Burada 24 saat usulüne göre nöbet tutan 12 personelimiz var. Sabah 9’da nöbeti devralırlar. Ertesi sabah 9’a kadar nöbet tutarlar. 12 personelimizden 5’i çağrıları karşılar. Aynı zamanda vakalara ambulans yönlendiren kişilerdir. Bunların sorumlusu bir doktor vardır. 24 saat usulüne göre nöbet tutar. Ve çağrı geldikten sonra bir personelimiz ambulans yönlendirir. Bir iki personelimiz var, bunlarda askom sorumlusu dediğimiz hastaneler arası sevkleri koordine eden çalışanlarımızdır” dedi. Vakalara ambulansların yönlendirmesi konusuna da değinen Dr. Tuna Sedef, 112 ekiplerinin genellikle tüm vakalara gittiğini söyledi. Sedef,”Yönetmeliğe göre, komuta kontrol merkezinin sorumlu doktoruna vaka aktarılıyor. Bu doktora vaka soruluyor. Eğer ki ambulans gerektiren bir hastaysa buna ambulans yönlendiriliyor. Değilse uygun bir dil ile bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği söyleniyor. Genellikle tüm vakalara ambulans gönderiyoruz. Arayan hastalar bayılma, kalp krizi, şeker, yüksek ateş, tramva gibi vakalar olduğu için bunlar doktora bile danışılmadan hızlı bir şekilde ambulans çıkartılıyor” şeklinde konuştu.

KAYSERİ 112’DE YOK YOK

Başhekim Yardımcısı Sedef, Kayseri 112’nin araç filosunun da çok geniş olduğunu belirterek ”Şehir içi araçlarımızın dışında bir de şehir dışı vakalara ve sevklere bakan bir hava ambulansımız var. Onun dışında bir adet yoğun bakım ambulansımız var. 5 adet paletli ambulansımız var. Biliyorsunuz kış şartlarının yoğun geçtiği bölgelerde kullanılıyor. Onun dışında iki adette UMKE aracımız var. UMKE araçlarımız da aynı şekilde dağlık alanlarda görev yapıyor. Son olarak da bir tane de motorize sağlık ekibimiz var” dedi.