Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yapılan basın açıklamasında konuşan komisyon başkanı Ali Fuat Yıldız, “Ülkemiz maalesef devlet merkezli ve insanı devlete kul yapan anlayıştan kurtulamamıştır” dedi.

Adalet Sarayı baro konferans salonunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Avukat Ali Fuat Yıldız, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile ilgili olarak günümüzde ülkemizde ve dünyada insan hakları bakımından olumlu gelişmelerin olduğunu ve güzel gelişmelerin katlanarak devam edeceğinin beklendiğini söylemek isterdik. Ancak genelde dünyada ve özelde ülkemizde, mevcut durum ve gelecek için güzel şeyler söyleme imkanımız maalesef bulunmamaktadır. Dünya genelinde değerlendirme yapıldığında hemen hemen tamamı geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere onlarca yerde savaşlar ve çatışmalar devam etmektedir. Bu çatışmalarda söz sahibi olmayan ve olayların meydana gelmesine de etkisi olmayan milyonlarca insan, insan olmanın getirdiği asgari yaşam koşullarından mahrum edilmekte, yüzbinlercesi öldürülmekte, kadınlar tecavüze uğramakta, ölümden kurtulabilen insanlar ise işkenceye maruz kalmakta veya en iyi halde dahi evini barkını, memleketini ve çoğunlukla da ülkesini terk etmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.

Yıldız ayrıca, “2014 yılı içinde başta komşumuz Suriye olmak üzere dünya genelinde tarafı olmadıkları savaş ve iç çatışmalar sebebi ile hayatını kaybeden erkek, kadın, çocuk sayısı maalesef yüzbinleri bulmuştur. Yine bu çatışmalar sebebi ile ülkesini terk etmek zorunda kalan insan sayısı toplamda 10 milyonlarla ifade edilir hale gelmiştir. İnsanlar inançları, cinsiyetleri, milliyetleri ve mensubiyetleri sebebi ile ayrımcılığa ve insan hakkı ihlallerine maruz kalmaya devam etmektedir. Bu ihlaller çoğunlukla devlet eli ile vatandaşına karşı uyguladığı eylemlerden kaynaklı olmakla birlikte büyük bir kısmı da terör örgütleri vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir “ şeklinde konuştu.

Türkiye ile ilgili değerlendirme yapan Yıldız, “Ülkemiz maalesef devlet merkezli ve insanı devlete kul yapan anlayıştan kurtulamamıştır. Geleneklerimizde ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışının hakim olduğunu öne sürmemize ve bu söylemin devlet hükümet temsilcileri tarafından sık sık tekrar edilmesine rağmen, devletin ve insanın karşılaştığı her alanda devlet tahakkümü öne geçmekte ve insanlar hak ihlalleri ile karşı karşıya kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ülkede yaşanan sorunlara değinen Yıldız, “Son 1 yılda yaklaşık bin 500 insanımız iş kazası adı altında ve esasında iş cinayetleri olarak tabir edilebilecek olaylar sebebi ile hayatını kaybetmiş ve binlercesi malul kalmıştır. Anayasal hak olan toplantı ve gösterilerde ateşli silahlar ile hayatını kaybedenlerin sayısı gittikçe artmaktadır. Basına sansür uygulanmakta ve toplumun haber alma hürriyeti engellenmektedir. Dinleme yetkisi genişletilmekte ve somut bir suç unsuru olmamasına rağmen kişilerin özel hayatlarına bu yolla müdahale edilmektedir. Siyasal iktidarın kendisine yakın görmediği kişi ve şirketlere baskı uygulanmakta, teşebbüs hürriyeti kısıtlanmaktadır. Yargısal faaliyetler sırasında Anayasa ve yasal metinler göz ardı edilerek, yasal gözaltı süreleri dolmasına rağmen kişilerin hürriyeti kısıtlanmaktadır” diye konuştu.

Sözlerini sürdüren Yıldız, “Görüldüğü üzere genelde dünyada ve özelde ülkemizde insan hakkı ihlalleri yoğun olarak yaşanmakta olup özellikle son dönemde yapılan ve yapılması düşünülen yasal düzenlemelerin bu hak ihlallerini arttıracak nitelik taşıdığını üzülerek müşahede ediyoruz. Kayseri Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak yerelde ve ülke genelinde tüm insan hakları ihlallerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla arz ederiz” ifadesinde bulundu.