21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay yaptığı açıklamada , Avrupa’da ki gibi Türkiye’de de kooperatifçiliğin 3. sektör konuma erişmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Akay, "21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü ve bu münasebetle bütün Kooperatif ortaklarımızın, mensuplarımızın, Türkiye’de kooperatifçilik alanında çalışan bütün insanların Kooperatifçilik Gününü tebrik ediyorum. Kooperatifçilik gününün Türkiye’de ki kooperatifçilik anlayışına yeni bir anlam katmasını temenni ediyorum.

Dünyada kooperatifçilik 1800’lü yıllarda başladı. Türkiye’de de 1860’lı yıllarda başladı. Kooperatifçilik bir dayanışma , yardımlaşma, birlik bütünlük içerisinde katkı sağlama üretme ve paylaşma anlamına geliyor. Bu çerçevede Türkiye’de ki kooperatifçilik Avrupa ile başlamakla birlikte 150 yılı aşkın sürede özellikle tarımsal kooperatifler beklenilen performansı henüz ortaya koyamamıştır" DEDİ.

"Bugün gerek Almanya, Fransa ve Hollanda’nın kooperatifçiliğinin ulaştığı boyutu dikkate aldığımızda bizim çok geride kaldığımızı görüyoruz. Türkiye özellikle tarımsal kooperatifler açısından yeniden bir büyüme, gelişme ve ivmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Kooperatifçilik hizmetlerinden yararlanan çiftçilerimiz sermayesi yeterince oluşmuş insanlar değil, Kooperatifçiliğin kendilerine sağladığı katkıyla ancak tarımsal faaliyetlerini yürütebiliyorlar. Dolayısı ile Kooperatiflerimizin çiftçilerimize daha fazla katkı sağlamaları gerekiyor onların hem ihtiyaçlarını temin etmeleri açısından hem de özellikle ürünlerinin değerinde ve katma değeri yüksek bir şekilde değerlendirilmesinde katkı sağlamaları gerekiyor" diyerek şu şekilde konuştu:

"Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak 79 bin ortağımıza bu anlayış içerisinde hizmet vermeye çalışıyoruz ve bu hizmeti de geliştirmeye çalışıyoruz. Sadece pancar eken çiftçilerimiz için değil bütün tarımsal faaliyet gösteren çiftçilerimize ve ortaklarımıza katkı sağlamak ve onların ürünlerini de değerlendirmek amacındayız.

Böylece çiftçilerimizin daha fazla gelişmesi ve Avrupa’da ki emsalleri ve meslektaşları seviyesine ulaşmasını bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’nin kalkınması kooperatifçiliğin daha güçlü bir şekilde yapılmasıyla mümkün olacaktır. Çünkü tarımsal amaçlı kooperatiflerin başarılı hizmet yapması, çiftçinin kalkınmasına, gelirinin artmasına katkı sağlayacak dolayısıyla Ülkenin de kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Avrupa’da ki gibi Türkiye’de de kooperatifçiliğin 3. sektör konuma erişmesi gerekiyor. Biz inşallah bu anlayış içerisinde hizmetlerimizi geliştireceğiz ve çiftçilerimize daha fazla katkı sağlamayı ümit ediyoruz onların gelirlerini artıracağız işlerini kolaylaştıracağız. Bu vesile ile çiftçilerimize hayırlı bereketli ürünler temenni ediyorum ve bundan sonra ki faaliyetlerinde de her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyorum onlarında Kooperatifçilik Günlerini Kutluyorum."

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası olarak Sivas ve Yozgat’ın bir kısmı Kırşehir’in ve Nevşehir’in bazı ilçe ve köylerinde olmak üzere çok geniş bir alanda faaliyet yürütüldüğünü belirtti. Başkan Akay, "Bu alanda 79.000 çiftçi ortağımız var bunların bir kısmı çiftçiliği bırakmış durumda ama aktif olarak çalışanlara biz hizmet veriyoruz" dedi.

Başkan Akay, "Pancar Ekiciler kooperatifinin 12 Mağazası ve şefliği var. Kayseri Şeker fabrikası da aynı statüde onunda 12 tane Bölge Müdürlüğü var. Güçlü bir yapısı var biz Orta Anadolu Bölgesine sadece şeker pancarı üretimin de değil, diğer ürünlerinde de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu sene özellikle Kayseri Şeker Fabrikası silajlık mısır konusunda çiftçisine büyük destek sağladı. Ayrıca Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Ayçiçeği bakımından taban fiyat açıklaması yaptı. Çiftçinin ürününü değerinde satılması konusunda önemli bir işlem gördü. Buna benzer ürünler de biz üzerimize düşen görevi layıkıyla yapma çabasındayız. Sadece şeker pancarında değil diğer ürünlerde de katkı sağlamayı düşünüyoruz ve bu konuda da hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bunların faydasını da çiftçilerimiz de daha yakından görecekler" ifadesinde bulundu.

"Türkiye de iklim şartlarına göre bir tohum geliştirilmediğine dikkat çekerek bu durum Türkiye açısından büyük bir eksikliktir" diyen Başkan Akay, "Tohumu üreten firmalar Avrupa firmaları olduğu için Avrupa şartlarına göre geliştirilmiş tohumlar, bizim Türkiye iklimi ve şartları Avrupa’ya göre daha farklı, Avrupa kadar yağış almıyor Türkiye daha kurak bir iklim özellikle bahar aylarında soğuk olduğu için bir sıkıntı yaşanıyor. Soğuk vurması konusunda da sıkıntılar yaşanıyor işte bu şartlara göre bir tohum geliştirilmesi gerekiyor, Bir de ot ilacına dayanıklı tohumun geliştirilmesi lazım bu şekilde olursa çiftçinin giderinin azalıp, veriminin artacağını düşünüyorum.Biz de bu kapsamda ilgili firmalarla birlikte çalışmalarımızı başlattık. Bu olay hemen birkaç yılda sonuç alınacak bir olay değil uzun yıllar disiplinli bir çalışma yapılması gerekiyor. İşte biz bunun için bir çalışma içerisindeyiz böylelikle çiftçimiz daha fazla gelir ve verim elde eder ümidindeyiz" diye konuştu.