Kayseri Şeker Fabrikasının, Erciyes Üniversitesi ile yaptığı işbirliği çerçevesinde AR-GE merkezi açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılışta konuşan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, “2014 dünya AR-GE raporuna göre; AR-GE harcamalarında 1. sırayı 465 milyar dolar AR-GE harcaması ile ABD alırken, 2. sırada Çin 284 milyar dolar, 3. sırada Japonya 165 milyar dolar yer almış, Türkiye ise 10 milyar dolarlık AR-GE harcaması ile 20. olabilmiştir” dedi.

Şeker Fabrikasında yapılan açılış törenine Vali Orhan Düzgün, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel, İsmail Tamer, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, "Günümüz dünyasının tüm yaşam alanlarında yer alan AR-GE çalışmaları direkt insan yaşam standardı ile ilgilidir. AR-GE; ülkelerin, toplumların geleceğini ve yaşam kalitesini doğrudan kapsamına alır ve bu kapsamda sürekli bir yenileştirme ve geliştirme faaliyetlerini kendisine ilke edinir. ABD, Çin Japonya, AB Ülkeleri, AR-GE’ye verdikleri önem sonucu başarılı AR-GE politikaları geliştirmiş ve kendi toplumlarının hayat kalitelerini çok önemli seviyelere taşımışlardır. 2014 dünya AR-GE raporuna göre AR-GE harcamalarında 1. sırayı 465 milyar dolar AR-GE harcaması ile ABD alırken, 2. Sırada Çin 284 milyar dolar, 3. Sırada Japonya 165 milyar dolar yer almış, Türkiye ise 10 milyar dolarlık AR-GE harcaması ile 20. olabilmiştir” diye konuştu.

Akay ayrıca, “AR-GE harcamaları önemlidir. AR-GE’ye ayrılan para katma değerli üretime yönelik olup, daha fazla kazanç elde etmeyi sağlar. AR-GE’de önemli olan husus, verimli ve etkili çalışmaların yapılmasıdır. Verimli ve etkili AR-GE çalışmaları ile gelir getirecek ürün ve hizmetlerin üretilmesi, şirketin kar ve satışlarının rekabette etkin bir güç olan patentlerinin artması gerçekleşecektir. Pancar şekeri sektöründe, AR-GE faaliyetleri dünyada çok uzun zamandır İngiltere, Almanya ve Fransa tarafından yürütülmüş, bu faaliyetlerin sonucunda özellikle tarım ve proses teknolojisinde çok önemli gelişmeler kaydetmişlerdir” şeklinde konuştu.

Sözlerini sürdüren Akay, “ Kayseri Şeker, sahip olduğu misyon, vizyon çerçevesinde ortaklarının sektörümüzün ve ülkemizin menfaatlerini en üst seviyede tutarak, çiftçilerimiz, çalışanlarımız ve tüm ilgili paydaşlarımıza katkı amacı ile, AR-GE faaliyetlerine büyük önem vermiş ve yukarıda belirtilen tarihi eksikliği tespit ederek, Türk şeker sanayinin ve şehrimizin ilk resmi AR-GE merkezini Erciyes Üniversitesi ve Teknopark işbirliği içerisinde açmayı başarmıştır. Bununla üniversite, sanayi işbirliğinin gelişmesi içinde önemli bir adım atılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, “Dünya çok hızlı gelişiyor. Bizde Türkiye olarak çok ciddi çalışmalar yapmak durumundayız. O nedenle üniversitelere çok büyük görev düşüyor. Bizde bunun bilincindeyiz. Üniversitelerin temel görevlerinden birisi de bilgi üretmektir. Bu konuda ciddi mesafeler aldık” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki da, “Şeker Fabrikası Kayseri için çok önemli. Günümüzde de çok hızlı bir gelişim yaşanıyor. Eğer bu değişimi zamanında kavrayamıyorsanız işleriniz kötüleşiyor. İşte Şeker Fabrikası da eğer kendisini yenilemezse, üniversitelerle işbirliği yapmazsa tarihi bir kurumdan ibaret kalır. Ben Şeker Fabrikasının ileride daha iyi işler yapacağına inanıyorum. Şeker fabrikasında Hüseyin bey göreve geldiğinde 224 milyon para kazanmış. Böyle yerler iyi insanların elinde olunca yılda 70-80 milyon lira kazanıyor. Gerçekten Kayseri Şeker Fabrikasında böyle başarı imzasının atılması beni mutlu etti” diye konuştu.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise, “Kayseri’de bugün önemli olaylardan birini yaşıyoruz. Burada emeği geçen herkesi kutluyorum. Hüseyin Akay şeker fabrikasını eksilerden alıp bugünlere getirdi. Bu bakımdan kendisine de teşekkür ediyorum. Burada güzel bir çalışma yapılmış. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel de, “Önemli bir toplantı için buradayız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şeker Fabrikası 60 yıldan beri geçmiş ve geleceğe hizmet eden bir kuruluş. Bugün Şeker Fabrikası olmasaydı sizin karşınızda Milletvekili olamazdım. O açıdan buranın benim yetişmemde büyük emeği var. Biz çiftçi çocuğuyuz. Şeker Fabrikası yenileniyor ve gelişiyor. Önemli çalışmalarından dolayı Hüseyin beyi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Vali Orhan Düzgün ise, “AR-GE konusunda firmaların ve üniversitelerin gayreti çok önemli. Şeker Fabrikası Türkiye’deki en büyük 500 firma arasında yer alıyor. Ayrıca AR-GE merkezi olan 70. Firma oluyor. Bu açıdan Kayseri Şeker Fabrikası yetkililerini tebrik ediyorum” dedi.