Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James Turner, Kayseri Ticaret Odası’nı (KTO) ziyaret etti. Konuk Müsteşar, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başkan Yardımcıları Ferhat Akmermer ile Celal Hasnalçacı ve Sayman Üye Bahri Coşkun ile bir süre görüştü.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Müsteşar Turner’a teşekkür eden Başkan Hiçyılmaz, Kayseri’nin ABD ile olan ticari ilişkilerine değinerek, ABD ile daha fazla ticaret yapmayı ve ihracat noktasında daha iyi bir yere gelmeyi umduklarını söyledi. Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’na(TTIP) ilişkin görüşlerini de açıklayan Başkan Hiçyılmaz, “Türkiye Gümrük Birliği’nde 18 yıldır bulunmaktadır.Biz sadece Gümrük Birliği’ne üye olduğumuz ve Avrupa Birliği’ne henüz tam üye sıfatını kazanamadığımız için AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdiğinde, ABD mallarına kapılarımızı açmak durumunda kalacağız. Yani hiçbir gümrük vergisi uygulamayacağız. Ancak, Amerika’ya olan ihracatımızda mevcut ABD vergileri aynen sürecek. Ülkemizin bu ticari anlaşmadan dolayı zarar görmemesi açısından, bizim de anlaşmaya taraf ülkeler arasında yer almamız gereklidir. Türkiye’nin bu anlaşmanın içerisinde yer alacağına olan inancımız tamdır” dedi.

Başkan Hiçyılmaz, TTIP’e ilişkin görüşmeler yapılıyorolmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Türkiye’nin, Amerika ile dış ticareti son yıllarda gelişme göstermiştir. 2002 yılında 6,5 milyar dolarlık hacim 2013 yılında 18,2 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar Türkiye’nin ekonomi başta olmak üzere siyasi ve birçok alanda yakaladığı gelişimin göstergesidir. Bölgesinde güçlü ve istikrar sahibi bir Türkiye’nin varlığı, Orta Doğu coğrafyasında Amerika Birleşik Devletleri’nin de menfaatinedir. Türkiye, ABD’den 3 alıp 1 satan konumundadır. Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’nın dışında kalmamız durumunda dış ticaretimizin gelişmesi olumsuz etkilenecek ve cari açığımızın artmasını ivmeleyen bir durumla karşılaşılacaktır. Söz konusu anlaşmaya dahil olmuş bir Türkiye,ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin artması bakımından önem arzetmektedir” şeklinde konuştu.

Amerikalı Müsteşar James Turner ise 2002’den bu yana Türkiye’nin Amerika ile olandış ticaret hacminin üç kat büyüdüğünü belirtti. Kayseri’nin önemli bir kent olduğunu ifade eden Turner, Kayseri Ticaret Odası’nı ziyaret etme sebeplerinin Amerikan firmalarının işbirliği yapabilecekleri alanları görmek olduğunu kaydederek, Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacminin artırılmasının öncelikli hedefleri olduğunu söyledi. Müsteşar Turner, “Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) etkin bir şekilde katılmasını arzu ediyoruz. Bunun sağlanması bakımından Türk-Amerikan İş Konseyi, 6’sı Türk 6’sı da Amerikalı olmak üzere toplam 12 kişilik bir heyet olarak çalışmaktadır. Amerika’da faaliyet gösteren kuruluşların CEO’ları zaman içinde Türkiye’ye ziyaretlerde bulunmakta ve yatırımların geliştirilmesi için çaba sarf etmektedir” dedi.

İki ülke arasında ve Kayseri’nin ABD ile olan ticaretine ilişkin detaylı görüş alışverişinde bulunulduğu ziyaret, karşılıklı hediye ve plaket takdimi ile sona erdi.