Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik yaptığı basın toplantısında, Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm projesi kapsamında Ahi Evran mahallesinde afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun kararlaştırıldığını söyledi. Çelik ayrıca kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilk kazmayı bahar ayında vuracaklarını ifade etti.

Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Göreve başladığımızdan bu yana Kocasinan’da yapılacak çalışmaları şöyle bir göz önüne aldığımızda en önemli mesai harcamamız gereken işin kentsel dönüşüm olduğunu anladık. Bu konuda çalışmalara başladık. Bu yaptığımız çalışmaların ilk meyvesi olan sonucu sizlere müjdelemek için bu toplantıyı düzenledik. Biliyorsunuz 55 tane merkezimize bağlı mahallemiz var. 61 tane de kırsal mahallemiz var. 156 bin hektarlık alanda hizmet veriyoruz. Yüz ölçümü anlamda merkezdeki en büyük ilçeyiz. Nüfus olarak da ikinci sıradayız. 4 bin 800 hektarlık alanda da bizim merkezde meskun alanımız var. Bunun içine girdiğimizde yaklaşık yüzde 30’luk bir alanın dönüşüme ihtiyacı olduğunu gördük. Bunlara gecekondu diyebilirsiniz, kaçak yapı diyebilirseniz, sağlam olmayan çürük yapı diyebilirsiniz, plansız yapı diyebilirsiniz. Bu konuda hemen çalışmalara başladık” diye konuştu.

Çelik ayrıca, “İlk kez Kayseri’de Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurduk. Ayrıca İmar A.Ş.’mizi bu konuda yetkilendirdik. Biz ekibimizle birlikte kentsel master planı hazırladık. İlk etapta da 9 bölge belirledik. Bu bölgelerin içerisinde bizim başta olan projemiz Ahi Evran projesiydi. Biz önceliği bu bölgeye verdik. Biz bu çalışmalara başladık. Hamd olsun bugün itibariyle iş kalemleri sıralaması, iş programı yaptık. Bu iş programı içerisinde 16. Sıradaki olan işe kadar geldik. Nedir bu 16. sıradaki işimiz? Bakanlar Kurulu kararı. 25 Aralık itibariyle resmi gazetede yayınlanarak Ahi Evran mahallesinin riskli alan konusundaki Bakanlar Kurulu kararı tüm bakanlarımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş oldu. Bu müjdeyi halkımızla ve sizlerle paylaşmak istedik. Bizim açımızdan bu kadar kısa sürede kentsel dönüşüm projesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması bizim için sevindirici. İnşallah biz bundan sonra da diğer işleri de aynı titizlikte yapmaya gayret göstereceğiz. Bundan sonraki iş planlarına baktığımızda hemen mekânsal planların yapılması, mimari projelerin hazırlanması, hak sahipleri ile görüşmeler ve akabinde de ihale süreci ve inşaat ve akabinde de teslim etmek. Bundan sonra aynı titizlikle bu bölgeleri dönüştürmüş olacağız. Bu konuda emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu Bakanlar Kurulu kararının hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Ahi Evran mahallesinin yapısına değinen Çelik, “Burası şehrimizin batısında Anadolu Harikalar Diyarının tam karşısında olan bir bölge. Orada gecekondularda var. Hak sahibi olan vatandaşlarda bulunuyor. Burada epeyce hak sahibi var. Hak sahiplerinin de yaklaşık 100 bin metrekare yerleri var. Şuanda içerisinde 260 civarı gecekondu var. Yaklaşık 60 civarında da diğer hak sahipleri var. Bunların tamamıyla görüşülecek. Toplamda 3 bin konutluk ve ticari alanlarında oluşacağı bir bölge olacak. Biraz bu işi yaparken en başta planlı gittik. Bu iş planına baktığımızda en son hak sahiplerine tapularının ve evlerinin teslim edilme tarihi 2017. 2017 sonunda bir aksilik çıkmazsa biz orada tüm yapıları yapmış ve hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Burada biz bahar ayında da inşallah ilk kazmayı da vuracağız. İnşaatların bir kısmına başlayacağız” ifadelerini kulandı.