Özel Dünyam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Polat, ağrı kesici kullanan vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Kontrolsüz ve reçetesiz ağrı kesici kullanılması karaciğer ve böbreği tehdit etmektedir” dedi.

Ağrı kesici ilaç kullananlara önemli uyarılarda bulunan Özel Dünyam Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Polat, “Ağrı kesici ilaçlar vücudumuzda çok sık kullanıldığı zaman birtakım hasarlara neden olmaktadır. Ağrı kesiciler sinsi bir şekilde karaciğer ve böbreğimize en çok zarar vermektedir. Karaciğer hastalıkları ile ilgili yapılan araştırmalarda karaciğer hastalıklarının yüzde 10’unun ağrı kesicilere bağlı olduğu tespit edilmiştir. Ağrı kesiciler en çok beslenme bozukluğu olan, yaşlılar, şeker hastaları, karaciğer yağlanması olanlar, hamileler ve çoklu ilaç kullananları etkilemektedir. Bunun dışında organ yetmezliği olanlar çok etkilemektedir” diye konuştu.

Polat ayrıca, “Karaciğerde sorun olan ilaçlar en sık kullanılan ağrı kesicilerin üzerinde durmak lazım. Ağrı kesicilerde söylememiz gereken en önemli husus sık bir şekilde kontrolsüz ve reçetesiz ağrı kesici kullanılması karaciğer ve böbreği tehdit etmektedir. Sadece ilacın dozu önemli değil, aynı zamanda başka ilaçlarla birlikte aldığımız zaman ağrı kesiciler tehlike arzetmektedir. Bunun bilinmesinde fayda vardır” ifadelerini kullandı.

Ağrı kesici hapların doktor kontrolünde alınması gerektiğini belirten Polat, “Doktora gelmeyen insanlarımızın da eczacıya danışmasında fayda vardır. Ağrı kesici ilaçları kullanırken ayrıca ilaç kutusundaki son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir. Bazı hastalarımız ağrı kesici hapı yutmak yerine kırıp içiyor. Kırmaması gereken ilaçlar var. Bu da mide tahrişi yapıyor. Hapın kırılarak içilmesi hasar teşkil ediyor” şeklinde konuştu.