Özel Dünyam Hastanesi KBB Uzmanı Operatör Dr. Rahşan Genç, “Nezle ve gripten korunmak için kişisel hijyene dikkat edin" dedi.

Özel Dünyam Hastanesi KBB Uzmanı Operatör Dr. Rahşan Genç, kış aylarının yaklaşması ile birlikte grip, nezle ve sinüzit rahatsızlığının önemine değindi. Genç, "Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle birlikte nezle, grip, sinüzit sıklıkla karşımıza çıkmakta ve nezlede öncelikle boğaz ağrısı şikayetleri ile başlamaktadır. Buna burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık eşlik eder. Nezle, eğer kişi beslenmesine, istirahatine ve uykusunu almaya dikkat ettiği müddetçe iki üç günde kendini sınırlayabilen bir rahatsızlıktır. İlaç alımına gerek yoktur. Fakat bununla birlikte kişinin vücut direnci düşerse bunu grip seyredebilir. Yani grip şekline dönüşebilir. Bunda ne olur? Genelde vücut ağrıları, kas ağrıları, ateş yüksekliği veya ateş düşüklüğü eşlik edebilir. Bu gibi durumlarda; şikayetleri rahatlatacak semtomatik ilaçlar dediğimiz bir takım ilaçlar kullanılabilir" diye konuştu.

Genç ayrıca, “Nezle ve gripte antibiyotik ilaçların alımını tavsiye etmemekteyiz. Çünkü buna genellikle virüsler neden olmaktadır. 200’ü aşkın tespit edilmiş virüs, nezle ya da gribe neden olabilmektedir. Bu nedenle antibiyotik tavsiye etmiyoruz. Nezle ya da grip uzun sürdüğü zaman genelde aşağı doğru inerek kana karışarak ateş belirtilerine yol açabilmektedir. Nezle ve gripten nasıl korunabiliriz; genellikle toplu taşımacılıklarda ya da hastane ortamlarında, okullarda ve sokaklarda sıklıkla yayılabilmektedir. Yayılımı önlemek için neler yapılabilir? Özellikle kişisel hijyene dikkat edilmelidir, özellikle el yıkanmalı temas edilen yere dokunmaktan sakınmalı yıkamanın bu tür hastalıkların yayılımını ciddi ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Yani en önemlisi kişisel hijyendir” şeklinde konuştu.