Kayseri Organize Sanayi Bölge (KOSB) Müdürlüğü tarafından ‘Sanayide Elektrik Motorları Dönüşüm Programı Değerlendirme Toplantısı’ yapıldı.

Toplantıya Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve birçok sanayici katıldı.

Toplantıda konuşan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü “ Enerji verimliliğinde örnek olan bir organize sanayi konumundayız. Yıllar önce biz en ucuz enerji tasarruf edilen enerji olduğu bilinen bu yoldan hareket eden bölgemizdeki tamamen havadaki hatların yeraltına alınması trafoların yenilenmesi gibi yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde kayıp kaçağımızı yüzde 4’lerden 0.4’lere indirerek diyebilirim ki Türkiye’de örnek olan bir Organize Sanayi bölgesi haline geldik” dedi.

Hasyüncü “ Bununla birlikte Türkiye’nin en fazla yurtdışı cari açığının enerji olduğu bilinciyle hareket ederek bölgemizdeki mevcut 1100 abonenin içerisinde olan 130 firmamızı iki yıl önce başlattığımız çalışmalarla enerji verimliliğini masaya yatırdık. Arkadaşlarımızın verdiği rakama göre yaklaşık 30 milyon harcamak suretiyle yılda 15 milyon gibi yani iki yılda kendini amorti eden bir verimlilik olduğunu da görmüş olduk ve bunu da birçok firmamızda da yenilemek suretiyle kanıtladık” diye konuştu.

Hasyüncü son olarak “Bu çalışmalarımızı Bilim Teknoloji Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı bu konuyu bildiği için bakanlığımızın ilk bu programı kalkınma bankasıyla destek programlarını Türkiye genelinde Kayseri’de başlatmış olmaları hem şehrimiz hem de bölgemiz adına son derece mutlu edici bir olaydır. Bunun neticesinde de inanıyorum ki Kayseri en kısa zamanda bu 130 firmamızla değil mevcut 1100 firmamızla da çalışmalarını hızlandırırsa bu olaydan son derece mutlu oluruz” ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu “ Kayserilerle birlikte onların bilgi ve tecrübeleriyle beraber bir model oluşturup biz öncülük ederek belki Türkiye’nin diğer şehirlerinde dönüşüme ve ekonomiye ciddi anlamda katkı sağlayacak elektrik motorlarının dönüşümünü görüşüyoruz. Kayseri’de bu anlamada öncülük ederse biz öncülük edeceğine inandığımız için Kayseri’deyiz. Buna ilk olarak Kayseri’den başladık. Ankara’da hem motor üreticileriyle hem modül oluşturacağımız kalkınma bankası ve kalkınma ajanslarıyla bir araya gelip bunun nasıl yapılabileceği konusunda mahallinde çalışmalar ve toplantılar yaptık” dedi.

Karaosmanoğlu “Kayseri’den gelen arkadaşlarımız ve yönetiminin başında olan arkadaşlarımızla küçük bir toplantı yaptık. Onlar bize Kayseri’de bu çalışmaların daha önce 130 firmanın verimliliği ile çalışmalarda olduğunu belirttiler. Bu bize bir anlamda ışık tutmuş oldu. Kayseri’yi seçme sebeplerimizden bir tanesi de bu durum olmuştur. Bizim sizden isteğimiz bugüne kadar 2007 yılında gündeme geldi ama çok fazla yol alınamadı. Bu toplantıları yapmaya başladığımız andan itibaren bunu hızlandırmak ve sonuç odaklı çalışmaya başlamalıyız diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Program slayt gösterimi sonrasında sona erdi.