Kilis Valisi Süleyman Tapsız başkanlığında Engelli Otomasyon Sistemi tanıtıldı.

Valilik Brifing Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım programında konuşan Vali Süleyman Tapsız, Türkiye’de engelli vatandaşların kanunlarla düzenlenmiş birçok hakkı bulunduğunu ifade ederek, “Bu haklar kapsamında birçok kurum ve kuruluşumuzca bu vatandaşlarımıza farklı hizmetler götürülmekte, ancak engelli vatandaşların bu hak ve hizmetlerden faydalanması noktasında eşitsizlikler gözlenmektedir. Bunun en önemli sebepleri vatandaşların haklarından ve verilen hizmetlerden habersiz olmaları, hizmet veren kurum ve kuruluşların bireysel başvuru üzerine gerekli değerlendirmeleri yaparak hak sahiplerine hizmet götürüyor olmalarıdır. Sorunun kaynağına indiğimizde ise asıl sorunun “Kurum ve kuruluşların ilimizdeki tüm engellileri kapsayacak şekilde hedef kitlelerini tam olarak belirleyememesi” olduğu görülmektedir. Hedef kitlesini bilmeyen kurum ve kuruluşlar sadece kendisinden hizmet talebinde bulunan vatandaşların başvurularını incelemekte, bu hizmetlerden haberi olmayan vatandaşlar başvuru yapmadıkları için bu hizmetlerden hak etseler bile yoksun kalmaktadırlar. Tüm kurum ve kuruluşlar verdikleri hizmetlerle ilgili değişik bilgisayar sistemleri kullansalar da kullanılan sistemlerin birbirleri arasında gerçek bir entegrasyon bulunmaması da söz konusu hedef kitlenin belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarımızın, hedef kitlelerini kolayca bulabilecekleri ve gerek hizmet sunumunda gerekse hizmet planlanmasında kullanabilecekleri bir bilgisayar programına ihtiyaç duyulmuş ve yine bu nedenle de Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce ‘Engelli Otomasyon Sistemi’ hazırlanmıştır“ dedi.

Sistem ile, kurumların inisiyatif alarak, hedef kitlesinin tümüne ulaşmaları ve ildeki engellilerin tamamına yakınının söz konusu hizmetlerden eksiksiz faydalanmaları amaçlandığını ifade eden Vali Tapsız, “İlimizde daha önce de özürlü envanteri çalışmaları yapılmış ancak bu işin bir defaya mahsus veri toplama şeklinde değil, verilerin sürekli tutulması gerektiği görülmüştür. Bu nedenle Engelli Otomasyon Sistemi ilimizdeki Özürlü Raporu almış yada raporu olmadığı halde Aile Hekimlerince Özürlü oldukları kanaatine varılmış engellilere ait güncel bilgilere on-line olarak ulaşılabilecek,kişinin kaydını yaptıktan sonra kanaatini sisteme kaydedebilecektir. Sistem kullanıcı kurulum yapmadan, internet tarayıcı aracılığıyla çalışacak şekilde tasarlanmıştır.Veri güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemler alınmıştır.Sisteme başlangıçta Halk Sağlığı Müdürlüğü, Aile Hekimleri, Hastanelerimiz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İş-Kur, Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından veri girişi yapılacak daha sonra ihtiyaç halinde kullanıcı profili genişletilebilecektir. 2014 Aralık ayı itibariyle sistemde 2.750 kişinin Özürlü Raporu Bilgileri sisteme girilmiş durumdadır. Bunun 1592 sinin özür oranı yüzde 40’ın üzerindedir. Sosyal Hizmetlerle ilgili geriye dönük bilgilerin girilmesine devam edilmektedir. Kurum ve kuruluşlarımızın hedef kitlelerini sistemden doğru bir şekilde belirlemelerini sağlamak ve hedef kitlesindeki kişilere erişimi kolaylaştırmak için sistemde oldukça geniş bir listeleme yöntemi kullanılmıştır“ dedi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan da toplantıya katılanlara Engelli Otomasyon Sistemini sinevizyon eşliğinde anlattı.

Toplantıya Vali Süleyman Tapsız, Vali Yardımcısı Bekir Atmaca, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, İl Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ile daire amir ve müdürleri katıldı.