Garanti Bankası, bu yıl 12. yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 96’ıncı buluşmasını Kilis’te gerçekleştirdi.

Aleaddin Yavaşça Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyı Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetirken, toplantının açış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Bankası 2012’den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 96’ıncı toplantısını yapıldığını ifade ederek, “Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 96. toplantısı için Kilis’e konuk olmaktan mutluluk duyuyoruz. Garanti Anadolu Sohbetleri 2002 yılından bu yana ülkemizin dört bir köşesinde düzenleniyor. 66 ilde gerçekleştirdiğimiz 95 toplantıda, 31 bini aşkın KOBİ’yle bir araya geldik.Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve kültürel gerçeklerinden kopmadan,atılım yapma gayretinde olduğunu gözlemlediğimiz sektörlere ve profesyonellere destek vermek için uğraştık, uğraşıyoruz.Yolculuğumuz,müşterilerimiz ve içinde bulundukları bölgelerin kalkınması adına elle tutulur, somut veriler sağladı,sevindirici sonuçlar verdi, vermeye de devam ediyor. Bugün,ufuk açıcı konuşmalar dinleyerek,birlikte düşünerek,sorular sorup yanıtlarını beraber arayarak,bu gecikmeyi en güzel şekilde telafi etmek için can-ı gönülden uğraşacağız” dedi.

Her toplantıda olduğu gibi, Kilis’e gelmeden önce Dr. Kenan Mortan yönetiminde, Kilisli girişimcilerin katıldığı bir Ortak Akıl Toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade eden Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Toplantının özetini, koltuklarınızdaki defterlerde bulabilirsiniz. Ortak Akıl Notları’nda da göreceğiniz gibi, Kilis’te bulunan 100 bin hektarın üzerindeki tarım alanının yalnızca yüzde 76’sı kullanılıyor, bu alanın ise yalnızca yüzde 20’si sulanıyor. Kilis’teki zirai üretimin tek başına yeterli olmadığı, gıda sanayisine yönelik modern üretimin yaygınlaştırılması gerektiği aşikar. Bu noktada, Kilis’in en kıymetli ürünü zeytin devreye giriyor. Bildiğiniz gibi, zeytin, insanlık tarihinden eski zamanlardan beri kutsal sayılıyor. Kitabelerde, kutsal kitaplarda, yaratılış ve kuruluş efsanelerinde hep var olan zeytin;lezzetli, besleyici, iyileştirici ve sağlığı destekleyici özellikleriyle hepimizin gözbebeği, meyvesinden zeytinyağı, sabun ve çeşitli kozmetik ürünleri, çekirdeğinden enerjiye dönüşebilen yağlar elde ediliyor. Sofralık olmayan Kilis Zeytini ise ince kabuğu, küçük çekirdeği ve oldukça yüksek yağ oranıyla tanınıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, ilin yüzde25’inde zeytincilik yapılıyor ve yıllık üretimin 60 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Bölge, kendi zeytin türünü aşılayarak, 1,8 milyon zeytin ağacına ulaşmış durumda. Zeytinyağı üretimi ise ortalama 20 bin ton. Yine öğrendiğimize göre, yörede, zeytinyağı üretimiyle birlikte gelişen sabun imalatı ve Kilis’e özgü ‘Güllü’ diye adlandırılan bir sabun bulunuyor. Görünen o ki, Kilis zeytin üretimi konusundaki potansiyelini girişimciliğin dinamizmiyle birleştirerek, çok önemli bir atılım yapabilir. İşte bu sebepten dolayı, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra’dan deneyimlerini bizimle paylaşmasını rica ettik. Eksik olmasın, bizi kırmadı. Kendisi, zeytin ve zeytinyağı konusunda Ayvalık’ta yaşanan deneyimden Kilis’e nasıl çıkarım yapılacağını birazdan bizlerle paylaşacak. Değerli Kilisliler, şunu da özellikle eklemek istiyorum: Bildiğiniz gibi, son günlerde 25 dönümden küçük zeytinliklerin imara açılmasına yol açabilecek bir yasa tasarısı tartışılıyor. Sayın Madra da bu tasarının Türkiye zeytinciliği için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyor.Umuyoruz ki,yapılan çalışmalar sonucunda zeytinliklerimiz korunacak,atalarımızdan miras aldığımız, gözbebeğimiz zeytin ağaçları torunlarımıza kadar ulaşacak.Zeytin, sofralarımızdan hiç eksik olmayacak” dedi.

Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle, bölgesel, ekonomik ve sosyal gerekçelerle nüfus hareketliliğinin yoğun olduğu ülkelerin başında geldiğini vurgulayan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Bölgede adeta bir köprü görevi üstlenerek, bazı göçmenler için geçici, bazıları içinse uzun dönemli konaklama yeri oluyor.Yanı başımızda süregelen Suriye iç savaşı,Türkiye’nin iltica, göç ve sığınma politikalarını zorlarken, kolay kolay içinden çıkılamayacak sosyal çalkantılara yol açıyor.

Sizlerin de bire bir deneyimlediği gibi, Kilis, bu durumdan en çok etkilenen illerin başında geliyor. Şehirde kurulan konteynır kentlere yakıştırılan“dünyanın en büyüğü,beş yıldızlı, standartların çok üstünde” gibi sıfatlar, Kilis’in bu konudaki duyarlılığını ve özenini ortaya koyuyor. Elbette durumun hukuki, sosyal ve ekonomik boyutlarının derinlemesine ele alınması, bir arada yaşamayı düzenleyecek politikaların geliştirilmesi, yeni toplumsal modellemelere gidilmesi gerekiyor.Doğru bir stratejik planlama ve gerekli hukuki adaptasyonlarla,bir arada yaşama kültürünün geliştirilip,faydaya dönüştürülmesi mümkün. Bugünkü ikinci konuşmacımız, uzun yıllar Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde görev yapan ve şu anda İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanlığı’nı yürüten Metin Çorabatır, mülteciler ve kalıcı çözümler konusunda bize uluslararası deneyimler ışığında öneriler getirecek. Ortak Akıl Notları’nda göze çarpan bir başka konu ise Kilis’in artık kabuğunu kırarak“varlık ve değer üretiminde yol almaya hazır olduğu, dörtte üçü Kilis, kalanı Gaziantep sınırlarında olmak üzere, toplam 46 bin dönümde kurulması planlanan Polateli - Şahinbey Tekstil OSB’nin, bunda kilit rol oynayacağı belirtiliyor. Bir Türkiye Projesi olarak nitelendirilen OSB’ye, 1.356 şirketten yer talebi gelmesi de bunun kanıtı. OSB’nin, Kilis’in, endüstriyel ve ekonomik atılımlar yapabilmesi adına önemli fırsatlar taşıdığını görüyoruz. Kilis’te iç tüketimin istihdamla arttığı, ticaretin daha da geliştiği, katma değer taşıyan alanlara yöneltilebilecek sermaye birikiminin yaratıldığı bir ortam oluşturulabilir. Bugünkü konuşmacılarımızdan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, bölgesel kalkınmada OSB işbirliklerinin önemini anlatacak. Polateli-Şahinbey OSB’nin şehre katacaklarından bahsederek, yapmamız gerekenler konusunda yolumuza ışık tutacak. Son konuşmacımız, hepinizin yakından tanıdığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise Türkiye ekonomisiyle ilgili 2015 tahminlerinden bahsederek, Kilis için çıkarımlarda bulunacak.Sözlerime son vermeden önce, Garanti Bankası’nın faaliyetlerine ilişkin bazı verileri ve işletmelerin ihtiyacına yönelik ürün ve hizmetlerimizi kısaca paylaşmak istiyorum. Bugünkü buluşmamızın, geleceğe dair gerçekçi sonuçlar almak adına hepimize yarar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetiminde Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde görev yapan ve şu anda İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanlığı’nı yürüten Metin Çorabatır, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş ile Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra sunum yaptılar.