Ülkelerindeki iç karışıklıklardan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için Kilis Öncüpınarda, Birleşmiş Milletler (BM) standartlarında kurulan konteyner kentte genişleme çalışmaları hızla devam ediyor.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 100 dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilen genişleme çalışmaları kapsamında, önceki konteynerlere oranla daha iyi standartlarda ve yaklaşık iki katı kadar alana sahip olan, projesi bizzat Kilis Valisi Süleyman Tapsız tarafından geliştirilen 624 adet çift katlı konteyner olmak üzere toplam 1248 konteyner, 1 adet Sosyal Tesis, 1 adet Camii, 1 adet Lise (24 Derslikli) , 1 Adet Anaokulu (16 Derslikli) Binası, 2 Adet Bay-Bayan Eğitim Atölyesi yapımına başlandı.

Kilis Valiliği ile İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) arasında imzalanan protokole göre, genişleme yapılacak alanın altyapısı; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından (ihalesi TOKİ tarafından gerçekleştirilmiştir) yaptırılmakta olup, konteynerler ve diğer sosyal binaların yapım maliyeti Kuveyt IICO Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu tarafından karşılanacak.

Genişleme yapılan alanın altyapısı toplam 15 milyon TL ye, konteynerler ve sosyal binalar da 23 milyon TL’ye mal olacak.

5 kasım 2014 tarihinde başlayan alt yapı çalışmaları ve konteynerlerin montajının Şubat 2015 tarihinde tamamlanması planlandı. Şu anda 14 bin kişiye ev sahipliği yapan Öncüpınar Konteyner Kent’in kapasitesi 26 bin kişiye çıkartılarak dünyanın en büyük ve en modern konteyner kenti haline getirileceği bildirildi.