Kilis’in uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını garanti altına alacak yukarı Afrin Barajı’nda yüzde 27 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren ve Kilis’in uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Yukarı Afrin Barajı’nda yüzde 27 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı içme suyu ihtiyacını karşılayacak barajı, suyu iletecek isale hattını ve arıtma tesisini 2019 yılında hizmete almayı hedefliyor. Kilis’in içme suyu problemine son verecek olan Yukarı Afrin Barajı temelden 60 metre yüksekliğe ve 37,77 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip bulunuyor. Kilis’e yılda 18,9 milyon metreküp içme suyu temin edecek, barajın temeli, Şubat 2016’da atılmıştı. 2019 yılında hizmete alınması planlanan barajda bugün itibarıyla yüzde 27 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı.

Şehirlerin Uzun Vadeli Su İhtiyaçlarını Göz Önünde Bulunduruluyor

Planlamalarını yaparken şehirlerin uzun vadeli su ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İçmesuyu problemlerini çözerken günlük geçici tedbirler almıyoruz. Planlarımız uzun vadeli ve o ilin gelecekteki nüfus durumuna göre oluşturuluyor. Bu çerçevede yapımı devam eden Yukarı Afrin Barajı’nda da çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Baraj inşaatında rölekasyon yolu, dolusavak kazıları ve dolusavak beton imalatlarını tamamladık. Ayrıca derivasyon tünelini de tamamlayarak su çevrildi ve gövde sıyırma kazıları yüzde 90 oranında tamamlandı” değerlendirmesinde bulundu.

İsale Hattı ve Arıtma Tesisi Baraj ile Birlikte Tamamlanacak

İçmesuyunu Kilis’e iletecek isale hattı ve arıtma tesisinin baraj inşaatına paralel yürütüleceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Yukarı Afrin Barajı’ndan Kilis’e suyu iletecek 43 km’lik Yukarı Afrin İçmesuyu İsale Hattının ihalesini bu yıl içerisinde yaparak 2019 yılında hizmete alacağız. Ayrıca günlük 52 bin m3 su arıtma kapasiteli Kilis Yukarı Afrin 2. Kademe İçmesuyu Arıtma Tesisinin yapım ihalesini de bu yıl yaparak 2019’da tamamlayacağız” açıklamasını yaptı.

Kilis’in 2050’ye Kadar Olan Su İhtiyacı Karşılanacak

Proje ile Kilis il merkezinin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Bu proje mevcut kaynaklar Narlıca ve Yeniyapan ile işletmede bulunan Seve Barajı ile birlikte işletilecek” diye konuştu.