Kırşehir’de yedi yıldır çözüme kavuşturulamayan ‘Tıp Fakültesi’ bilmecesine Kırşehir Valisi Necati Şentürk, son noktayı koydu.

2006 yılında kurulan Ahi Evran Üniversitesinin 2007 yılında aldığı karar gereği tıp fakültesi kurulması girişimlerinin sonuçsuz kalması üzerine devreye giren Vali Necati Şentürk, Yedi yılda tıp fakültesi ile ilgili çok ciddi bir girişim ve gelişmenin olmadığını söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Öncel ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Kudret Saylam ile makamında bir saate yakın basına kapalı görüşen Kırşehir Valisi Necati Şentürk Kırşehirlilere 2015 yılı için müjdeyi verdi. Şentürk yaptığı açıklamada, “Tıp Fakültesinin olmazsa olmazı olan öğrencisi bu güne kadar alınmamış bu çok ciddi bir eksiklik hem eğitim hayatımız bakımından hem de kamu sağlığı ve toplum sağlığı bakımından hemde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu hekimlerin yetişememesi açısından büyük bir eksiklik hatta zaman zaman Türkiye dışından hekim ithalinin olduğu bir Türkiye’de bu ihtiyacın karşılanamaması çok ciddi bir eksiklik bu durumun sosyal, ekonomik ve diğer boyutları da var” dedi.

GELDİĞİMİZ GÜNDEN BERİ EKSİKLİĞİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORUZ

Kırşehir’e Vali olarak atandığı günden beri bu eksikliği gidermeye çalıştığını anlatan Kırşehir Valisi Necati Şentürk, “Yaklaşık 2 aydan beri bu mesele ile uğraşıyoruz. Beni en çok rahatsız eden konulardan bir tanesi de buydu. Şimdi basın önünde sizlere bu müjdeli haberi veriyorum. Yapılan bu toplantı ile aldığımız karar ile 2015-2016 öğretim yılında Kırşehir’de gerekli binalarında tesis edilmesi sureti ile Tıp Fakültesine öğrenci alacağız. İlk kuruluş aşamasında gerekli olan alt yapı mevcut 2011 yılında Sağlık Bakanlığını temsilen Vali, Üniversiteyi temsilen de Rektörle imzalanmış olan protokol gereğince mevcut devlet hastanesi araştırma ve eğitim hastanesine dönüşmüş, hukuki çerçeve içerisinde faaliyet icra ediyor. Prof. Doç ve Yrd Doç konusunda bazı eksiklikler var. Rektörümüz söz veriyor muhtemelen yıl sonuna kadar üniversite için gerekli olan 12 anabilim dalından çok büyük bir kısmında Prof. Doç ve Yrd Doç eksiğini karşılayacak. Bu konuda devletimizin bir sıkıntısı yoktur. Bugüne kadar ki iddialardan bir tanesi ‘Öğretim üyesi sağlanamıyor. Döner sermaye verilemiyor’ deniliyordu. Bu sorunu da çözüme kavuşturduk. Gelecek öğretim üyelerinin bir döner sermaye sorunu olmayacak. Rektörlük öğretim elemanları sorununu çözecek Kamu Hastaneleri Birliği de döner sermayeden pay verecek” diye konuştu.

REKTÖR KUDRET SAYLAM MAALESEF 2007 YILINDAN 2011 YILINA KADAR BİR GELİŞME OLMAMIŞTIR

Sağlık hizmetleri noktasında Tıp Fakültesinin önemli bir birim olduğunu anlatan Rektör Kudret Saylam, “Tıp Fakültemiz 2007 yılında kurulmuş olan bir fakültedir. 2007 yılından 2011 yılına kadar maalesef Tıp Fakültemizle ilgili herhangi bir gelişme olmamıştır. 2011 yılında görevi devraldıktan sonra Sağlık Bakanlığı ile imzaladığımız ortak kullanım protokolü çerçevesinde hem o zaman ki devlet hastanesi hem de .bizim fizik tedavi hastanemizin ortak kullanımına başladık. Hastanemizin adı da Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. İkinci basamak sağlık kuruluşundan üçüncü basamak sağlık kuruluşuna geçti. 2012 yılında öğrenci alıp öğrencilerimizin Hacettepe Üniversitesinde eğitime başlamaları noktasında girişimde bulunduk. Fakat YÖK’ün aldığı bir karar neticesinde o imkan olmadı. Daha sonra ki aşamalar da yine YÖK’ün belirlediği kriterler söz konusu idi. 12 farklı anabilim dalında öğretim üyesi bulunması şartını YÖK belirledi. Yrd. Doç, Doç ve Prof’lardan herhangi birisi anlaşılmalıdır. 12 anabilim dalı ile ilgili öğretim görevlileri tamamlanmadan YÖK öğrenci alınmasına izin vermemekte, bizlerde bu bilinç doğrultusunda yaptığımız çalışmalar da 12 anabilim dalı ve diğer alanlarda ihtiyaç duyulan alanlarda öğretim üyesi alımlarına başladık” diye konuşarak belirlenen şartların tamamlanmaya çalıştığını söyledi. Rektör Kudret Saylam, “Şuan itibari ile Tıp Fakültemiz de 33 öğretim üyemiz var. 6 öğretim üyemizin ise işlemleri devam ediyor. Yıl sonuna kadar 39 öğretim üyemiz olacak. Yıl sonuna kadar çıkacağımız ilanlarla 50’ye yakın öğretim üyemiz olacak. 2015 yılı içerisinde senato kararımızı alıp YÖK’e Tıp Fakültemize öğrenci alınması ile ilgili kararımızı sunacağız. Rektör olarak üzerimize düşen görev öğretim üyesi alınması noktasında kararı çıkartıp YÖK’e sunmaktır. Çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüğümü söylemek isterim. Teknik ve idari bir takım problemleri de aşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YÖK tarafından verilecek kararlara ilişkin Vali Şentürk, üzerine düşenleri yapacağını belirtirken, Rektör Saylam, "2007-2011 yılları arasında ki sorumluluğu üzerime almıyorum" şeklinde konuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Öncel, Tıp Fakültesine öğrenci alınması açısından kendileri açısından herhangi bir engelin söz konusu olmadığını anlattı. Öncel, “Şuan da hastanemiz de 30 akademik personel görev yapmaktadır. Görevlerini yapabilmeleri için her türlü imkan sağlanmıştır. Gelecek olan akademik personele yer açabilmek için de Sağlık Bakanlığının onayı ile 2 bin metre kare kapalı alan üzerine 25 polikinlik inşası yapılacak” diye konuştu.