İslam Medeniyetinde Endülüs programı kapsamında İspanya giden Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, ‘Ahiliğin İmana dönüşüm sürecini İspanya’da’ anlattı.

İspanyadan dönen ve izlenimlerini anlatan Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, “Ahiliğin ,siyasi, ekonomik, kültürel, ve sosyal boyutları ile anlattım. Ahiliğin dayanışma ve kardeşlik projesi olduğunu İspanya’da anlattım. Ahilerin o dönemlerde bir çok vakıf kurarak Selçuklu ve Osmanlı Türkiyesin’de sosyal hayatı şekillendirdiğini belirttim. Örneğin ahiler karda insanların buz da kayarak sakatlanmaması için ‘Kül Vakfı’nı kurmuşlardır. Kanadı kırılan kuşların tedavi edilmesi için hayvan hastaneleri açılırken Ahilik fakirlikten evlenemeyen insanları dahi evlendirmek için girişimde bulunmuştur. Orta sandığı ile muhtaçlar her türlü ihtiyaçlarını gidermiştir” dedi.

Ahiliğin evrensel boyutlarını anlatan Ceylan, “Ahilikte adalet kavramı ve hak ölçüleri ile kendi nefsinden ziyade başkalarını düşünmek esasdır. Ahilikte adalet ve kaliteli üretim dayanışma, kardeşlik prensibi olmadan hiçbir yerde ahilikten evrensel anlamda söz etmek mümkün değildir. Ahi Evran üzerine anlatılan bütün prensipleri kendisi ve yabancılarla birlikte de uygulamıştır” diye konuştu.

İSLAM İZLERİNİ SİLMEK İÇİN HERŞŞEYİ YAPIYORLAR

İspanya’da tarihi bölgeleri gezdiklerini ve yapılanlar karşısında dehşete düştüklerini üzüldüklerini söyleyen Kazım Ceylan, “”Endülüs uygarlığının yaşadığı Gıranada, Kurtuba, Malaga, Sevilla bölgelerinde gezerek İslam eserlerinden El hamra Sarayı, Kurtuba Camii, Medinetül Zahra Sarayını ve Sevillada ki El Kasar Sarayını gezme imkanımız oldu. Bu bölgelerin tamamını büyük bir üzüntü içerisinde gezdik. Gezdiğimiz eserlerin tamamı orijinallikten uzaklaştırılarak eserlerin tamamında İslam izleri silinmeye çalışılmış, işkence müzesini gezerken dehşete kapıldık. Müslüman insanlara yapılanları görünce kendi medeniyetimizin insanlığa tarihe sahip çıkmak noktasında büyük bir ders verip iyi bir medeniyet oluşturduğunu gördüm” ifadelerini kullandı.