UNESCO’nun 2014 yılını “İsmail Bey Gaspıralı Yılı” ilan etmesinin ardından Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin koordinatörlüğünde Bartın Valiliği ve Bartın Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “İsmail Gaspıralı Bey Gazetecilik ve İnsan Hakları Ödülleri” sahiplerini buldu.

Bu kapsamda Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi, Gazeteci-Yazar Doç.Dr. Kürşad Zorlu’ya “Yılın Yazarı” ödülü verildi.

Ödülünü Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ramazan Kaplan’ın elinden alan Kürşad Zorlu kendisini bu ödüle layık gören değerlendirme kuruluna teşekkür ederek bu tür organizasyonların Türk Dünyasının geleceği için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Zorlu konuşmasında, "Türkçe Konuşan Devletlerin bir arada olması ve gelecekte daha sağlam bir işbirliği süreci oluşturabilmesi için medyanın etkisi oldukça büyüktür. İsmail Bey Gaspıralı’da bunun önemini iyi bilen ve sürekli ortaya koyan bir fikir ve dava adamıydı.

Ancak bugün ülkemizde medyanın geneline bakıldığında Türk Dünyasının ve ona dair meselelerin ne ölçüde kabul görebildiğini sizlerin takdirlerine sunuyorum. Dolayısıyla böylesi faaliyetler farkındalık oluşturmak ve dikkatleri Türk Dünyasına çekmek adına son derece kıymetlidir” dedi.

Tören kapsamında İnsan Hakları Ödülleri Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi, Suriye Türkmen Meclisi, Vali Veysel Dalmaz, Azerbaycan Milletvekili GaniraPaşayeva, Irak Milletvekili ErşatSalihi’ye verilirken K.K.T.C Cumhurbaşkanı Derviş Eroğluİnsan Hakları Özel Onur Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca aralarında NTV, Habertürk, Yeniasır Gazetesi, FoxTv Ana Haber, Star Spor, TRT Avaz, Türkmeneli TV, Kosova Haber, Kırım Haber Ajansı Basın İlan Kurumu, Yakın Doğu Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi bazı gazete, televizyon ve sivil toplum örgütleri de çeşitli ödüller aldı. Türk Dünyası Gazetecilik Özgürlük Ödülü ise Doğu Türkistanlı tutuklu akademisyen ve gazeteci İlham Tohti’ye verildi. Tören sonunda ünlü Kazak sanatçı AslanbekSultanbekov da bir konser verdi.