KMÜ’de 'İsrail-Filistin Meselesi' Konulu Panel Foto Galeri: KMÜ’de 'İsrail-Filistin Meselesi' Konulu Panel

Program yönlendiriciliğini Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sefa Usta'nın yaptığı panele, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Orhan Battır ve Dr. Öğr. Üyesi Uğur Matiç konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Doç. Dr. Sefa Usta, ‘İsrail-Filistin Meselesi’ hakkında genel değerlendirmelerde bulundu.

Daha sonra söz alan Doç. Dr. Orhan Battır, uluslararası ilişkilerde muhatap devletlerin politikaları yanında tarih tezlerini de iyi bilmeleri gerektiğinin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “İsrail kuruluşundan itibaren insan hakları, evrensel insani değerler ve uluslararası hukuka riayet konusunda gerçek bir devlet gibi davranmadı. Filistin bölgesinde bir Yahudi devleti kurulmasına giden süreçte Siyonist ideolojinin, dini Siyonizm ve politik Siyonizm şeklinde ayrı değerlendirilmesi gerekir ve bu konuda belirleyici olan politik Siyonizm’dir.”

Söz konusu ideolojinin doğmasına temel teşkil eden antisemitizmin, Yahudi sürgünlerinin ve Filistin topraklarına geri dönüş göçlerinin tarihsel arka planı hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Battır, “Bugün İsrail'i yöneten siyasi kadro, kendi kutsal metinlerine yönelik entrgrist okumalarla ve 3 bin yıl önce yaşandığı kabul edilen olayları, savaşları âdeta bugüne taşıyarak ‘seçilmiş travmalar’ yoluyla etno-dinsel radikalizmin ve semitik faşizmin modern dönemdeki en çarpıcı örneklerini ortaya koydu.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Uğur Matiç ise Filistin meselesi ve İsrail sorununun tarihsel arka planını ele aldı. Matiç, Gazze özelinde Hamas'ın verdiği mücadeleyi dekolonizasyon temelinde değerlendirerek konuşmasını noktaladı.

Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.