Tarihi Kentler Birliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi eserleri korumada yaptığı çalışmaları ödüllendirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yaptığı tarihi yapıların restorasyon çalışmalarından ötürü ödül aldı. Seka Birinci Kağıt Fabrikası’nın aslına uygun bir şekilde restore edilmesi Tarihi Ketler Birliği (TKB) tarafından ödüllendirildi.

Kentsel, arkeolojik ve doğal değerlerin yaşatılması için yerel yönetimleri özendirme ve koruma bilinci oluşturma amacıyla 13 yıldır düzenlenen "Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması" ödülleri Antalya EXPO Center’da düzenlenen YAPEX Restorasyon fuarında verildi. Restorasyon Fuarı kapsamında 14 Kasım tarihinde düzenlenen ödül töreninde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uygulama ödülüne layık görüldü.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Cumhuriyetin ilk sanayi tesislerinden olan ve yaklaşık on yıldır atıl durumda bulunan SEKA Kağıt Fabrikası’nı restore etti. Restorasyon fabrikanın karakterini koruyarak, fabrika makineleri ve sanayi kimliğini yansıtan özelliğini muhafaza ederek gerçekleştirildi. Yenileme sürecinde, yapıdaki niteliksiz eklentileri kaldırılarak, halkın engelsiz kullanımına yönelik düzenlemeler yapıldı. Sanayi işlevi dolayısıyla deniz ve tren yolu ile bağlantısı halen kolay ulaşılabilir olan yapı, hem İzmit halkı, hem de kentin ziyaretçileri açısından cazibe merkezi oluşturacak bir konumda. Projenin SEKA Park içindeki rekreasyon mekanlarıyla bütünleşmesi de amaçlanıyor.