Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli’nde faaliyet gösteren 13 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yöneticisi ile bir araya geldi.

Kocaeli Vali Yardımcısı Osman Sarı’nın da katıldığı toplantıda, Kocaeli’nde suyun durumu, geri kazanım suyu ve çeşitli konularda karşılıklı bilgi paylaşımı yapıldı. Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisi olan Kocaali’de, Gebze, İzmit, Dilovası, Çayırova, Kartepe ve Kandıra ilçelerinde 13 adet OSB faaliyet gösteriyor. İSU Genel Müdürlüğü, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bu OSB’lerin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarını yanı sıra arıtma tesisi bulunmayanların da atıksu arıtma ihtiyaçları alanında hizmet veriyor.

İSU Genel Müdür İlhan Bayram, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ile birlikte 13 OSB’nin yöneticilerini kurumda ağırladı. Kurumun yapısı, yapılan yatırımlar hakkında kısa bir sunum yapan Genel Müdür İlhan Bayram, il genelinde 677 bin aboneye hizmet verdiklerini, bu abonelerden 844 adedinin sanayi abonesi olduğunu söyledi. İl genelinde 87 adet sanayi kuruluşunun arıtma tesisi bulunduğunu ifade eden Genel Müdür Bayram, bu tesislerden 22 tanesinin İSU Atıksu SCADA Merkezi’nden online olarak takibinin yapıldığını, kanalizasyon sistemine bağlı arıtma tesisi bulunan veya bulunmayan tüm sanayi kuruluşların deşarjlarının da düzenli olarak denetlendiği kaydetti.

Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle şehrin susuzluk çekmemesi için 86 adet yeni derin kuyu açtıklarını hatırlatan Genel Müdür, ayrıca atıksu arıtma tesislerinde arıtılan suların ikinci bir arıtmadan geçirilmesi ile elde edilen geri kazanım suyunu devreye aldıklarını da dile getirdi. Başta TÜPRAŞ olmak üzere birçok sanayi kuruluşunun geri kazanım suyu kullanmaya başladığını ifade eden Genel Müdür İlhan Bayram, sanayi kuruluşlarının önemli miktarda yer altı suyu kullandığını, bunun de yer altı su rezervini önemli oranda etkilediğini vurgulayarak, ”Yuvacık ve Namazgah barajları, Sapanca gölü, yer altı su kaynakları, kaynak suları ve geri kazanım suyu ile birlikte Kocaeli’nde meskenler ile sanayi kuruluşlarının içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılıyoruz. Şehrimizde kaynak ve su problemimiz bulunmuyor. Ancak, sanayi kuruluşlarının yoğun ve gelişigüzel olarak kullandığı yer altı suyunun korunması gerekmektedir. Bunun için sanayi kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir” dedi.

OSB’lerin altyapı problemlerinin de görüşüldüğü toplantıda, karşılıklı bilgi paylaşımında bulunuldu.