Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan İtfaiye Denetim ekibi, kentte denetimlerini sürdürüyor.

Denetim ekibi Kocaeli’deki alışveriş merkezi, okul, hastane, yurt, kurs, mağaza, pasaj, dershane, eğlence yeri, fabrika gibi tesis ve işletmelerde düzenli olarak denetimler yapıyor. Teknolojik gelişmeleri takip eden denetim ekipleri, yangın önlemede ve yangınla mücadelede gelişen teknolojiden faydalanmak için, merkezi İstanbul’da bulunan, yangın algılama ve uyarı sistemleri üreticisi bir firmayı ziyaret edilerek brifing aldı. İki gün süren çalışma kapsamında, algılama ve uyarı sistemleri teknolojisi, kurulumu, işletimi, test ve bakımı gibi hususlarda detaylı bilgiler alındı.

Yapılan inceleme ve denetimlerde, piyasada kullanılan malzemelerin üretim teknolojisi ile işlevsellik ve kaliteleri gibi yönlerinin, bu denetimleri gerçekleştiren personellerce bilinmesine büyük önem veriliyor. Bu kapsamda, bina yapılmadan önce projesinde, devamında inşaat safhasında, daha sonra da hizmete açılış safhasında gerçekleştiriliyor. İncelemelerin ve verilen izinlerin akabinde, bu sistemlerin işlerliği, yerinde denetleniyor.

Yangın önleme ve yangınla mücadele amacıyla bina tesis ve işletmelerde ana hatlarıyla şu sistemlere yer veriliyor: “Mimari düzenlemeler ve buna uygun yapısal önlemler. Yapı malzemelerinin doğru kullanımı. Elektronik algılama ve uyarı sistemleri (gaz-duman-ısı detektörleri, siren vb.) Elektriksel (aydınlatma ve yönlendirme) sistemleri. Mekanik sistemler (yangın dolabı, yağmurlama sistemi vb.) sistemlerinden oluşan tesislerde yangın güvenliğinin temin edilmesi için bu sistemlerin yerli yerince, istenen nitelik sayı ve kalitede olması şartı aranıyor.”

Sitemlerin periyodik bakım ve testlerinin düzenli olarak yapılması, personelin de bu sistemleri bilip kullanabiliyor olması gerekiyor. Brifing alan itfaiye denetim ekibi elektrik, makine, inşaat, endüstri, mekatronik, kimya ve benzeri meslek bilgi ve donanımına sahip itfaiyecilerden oluşuyor.