Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını devam ettiren İZMEK’te, yeni açılacak olan Naht Sanatı kursu için kayıt alma işlemleri başladı.

İzmit Belediyesi ile Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile açılan İZMEK’te, unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan ‘Naht sanatı’ için açılacak kursta kayıt işlemlerinin başladığı duyuruldu. İzmit te ilk kez açılacak olan naht sanatına ilgi duyanların İZMEK’in Ulugazi İlkokulu arkasındaki merkezine başvurabilecekleri bildirildi.

Açılacak olan kurs hakkında bilgi veren yetkililer, “Ağaca şekil verme sanatı olduğu bilinen Naht sanatında oyma, kakma, kabartma ve yakma usulleriyle İslamiyet’ten önce Ortaasya’da yaşayan Türklerde heykel ve oyma şeklinde eserler ortaya koyulmuştu. İslam dininin heykeltıraşlık sanatına müsaade etmemesi nedeniyle de Türkler’in ahşap oyma sanatında ilerlemesine yol açmıştı. Naht sanatı Selçuklular döneminde önemini korumuş, Osmanlı döneminde ise en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bizler de bu kurs ile geçmişten gelen sanatsal faaliyetlerimiz günümüze aktarmak için çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştular.

Öte yandan, 13 -16 Kasım tarihlerinde Sanat Sokağı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatkarı olan Hasan Veral tarafından Naht Sanatı eserlerinin yer alacağı sergi açılacağı öğrenildi.