Ermeni ASALA terör örgütünün 1992 yılında Azerbeycan Cumhuriyeti’nin Hocalı kasabasında gerçekleştirdikleri katliamın unutulmaması için İzmit’te ’Hocalı’ anıtı inşa edilecek.

Ermeni ASALA terör örgütünün Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasında 1992 yılının Şubat ayında gerçekleştirdikleri katliamın unutulmaması için İzmit Belediyesi önemli bir çalışma gerçekleştirecek. Ermeni terör örgütü ASALA tarafından gerçekleştirilen katliamda 106’sı kadın, 83’ü çocuk toplam 613 Azerbaycanlının hayatını kaybettiği olayın gelecek nesiller tarafından hatırlanması için belediye tarafından Azerbeycan Hocalı Anıtı yapımı için çalışma başlatıldı.

Proje çalışmaları devam eden ve katliamın yıldönümü olan 26 Şubat’a yetiştirilmesi planlanan anıt ile ilgili olarak Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyon Başkanı Bilal Dündar ile İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan bir araya geldiler. Başkan Doğan’ın makamında gerçekleşen buluşmada konuşan Bilal Dündar, “Belediye Başkanımız Doğan’ın milli ve manevi değerlerimize hassasiyetini takdirle karşılıyoruz. Bu konuda herkese örnek projeleri hayata geçirmesinden de büyük mutluluk duymaktayız. Sarıkamış Şehitleri Anıtı bunun en güzel örneğidir. Hocalı katliamının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için İzmit’te böyle bir çalışma yapılması bizleri ayrıca gururlandırmaktadır. Tarihe ve milli değerlerimize olan duyarlılığından dolayı kendisine çok teşekkür ederiz” dedi.

İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan ise, “Azerbaycan’la iki farklı devletin insanları olmamıza rağmen, et ve tırnak gibi kardeşiz. İzmit Belediyesi olarak bizler can Azerbaycan halkına ve kültürüne yönelik çalışmalarda yer almaya her zaman sıcak baktık, bakmaya da devam edeceğiz. Şimdiye kadar İzmit Belediyesi olarak tarih bilincini hissettirmek amacıyla şehre kazandırdığımız sayısız eserden sonra şimdi de Can Azerbaycanlılarımız için Hocalıdaki şehitlerin anısına Azerbaycan Hocalı Anıtı’nın yapılması için çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.

Yenişehir mahallesinde yapılması düşünülen Azerbeycan Hocalı Anıtı’nda Ermeni terör örgütü ASALA tarafından katledilen 613 kişinin adı yer alacak. İzmit Belediyesi ayrıca Aliyev hatıra ormanı da oluşturmayı planlıyor.