Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik destek programı, Kandıra’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde tarıma destek projelerine devam ediyor. Bu kapsamda Kandıra Belediyesi ile birlikte gerçekleştirilen ’Tarımsal Destek Programı’ tanıtım toplantısı, Kandıra Belediyesi Meclis salonunda yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürü Temel Fidan, Kandıra Belediye Başkan Yardımcısı Asım Akkaya, Kandıra Ziraat Odası ve Kandıralı köy muhtarları katıldı. Gerçekleştirilen tanıtım toplantısında üretimi arttırmak için gerekli desteklerin verileceği belirtilerek, modern tarım tekniklerinin uygulanması ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda çiftçilere verilen eğitimler, toprak analiz verileri, modern hayvancılık ile ilgili verilen eğitimler ve AB modern sera yöntemleri ile ilgili bilgiler yer aldı. Toplantıda projenin amacının, Kocaeli’de meyveciliği yayma ve geliştirme ve ilin florasına uygun, pazar payı ve ekonomik getirisi olan, daha fazla verim alınabilen fide, fidan ve tohumları belirledikten sonra modern bahçeler kurarak, çiftçilerin gelir seviyesini yükselmek olduğu belirtildi.

Kırsal ve Tarımsal Alanlar Şube Müdürü Temel Fidan toplantıda yaptığı konuşmada, ’’Kandıra’da her şey tarım için uygun. Bizler ise üretimin artması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz köylerimizde şehir standartlarında bir yaşam alanı oluşturmak. Bizim amacımız bütün talepleri alıp, talepler çerçevesinde tarım arazisinde kullanılacak olan en verimli fidan, tohum ve fide çeşitleri belirlenip, dağıtımını gerçekleştirmek’’ dedi.

Uygulamaya başlanılan programda ilk olarak, tarımsal alanlarda üretimi desteklemek amacıyla yüzde 50’ye kadar hibe ile çiftçilere fide, fidan ve tohum dağıtılacak. Programa başvurmak isteyen çiftçilerin Ziraat Odası’na kaydı bulunması gerekiyor. Ziraat Odası’na kayıtlı olan çiftçiler kendi el yazıları ile destek almak istedikleri fide, fidan veya tohum ile ilgili isteklerini muhtarlıklara bildirecekler. Daha sonra toplanan bu talepler ilçe belediyelerindeki ilgili birimlere aktarılacak. Yapılacak araştırma ile belirlenecek tohum, fidan ve fide talepleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacak ve destekleme yapılacak tohum, fide ve fidanların piyasa araştırması yapılacak. Piyasa araştırmasından sonra üretimde gelişme sağlayacak çeşit ve malzemeler tercih edilerek, modern teknikler ile tarım yapılması sağlanacak.

Kandıra Belediyesi Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıda programa başvurabilmek için istenilen evraklar ile ilgili bilgiler de verildi. Buna göre çiftçilerin ’’nüfus cüzdanı fotokopisi, ekim-dikim yapılacak arazinin tapu fotokopisi, Ziraat Odası’ndan alınan çiftçi belgesi, arazi çok ortaklı ise arazi miktarını gösterir ikametgah, kamu arazisi ise kullanım izin belgesi fotokopisi’’ belgelerini hazırlayarak şahsen bağlı bulundukları muhtarlıklara 14 Kasım tarihine kadar başvurmaları gerekiyor.