Körfez Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Yeni Türkiye’ konferansına tarihçi Prof.Dr. Mehmet Çelik, gazeteci Turgay Güler ve Savcı Sayan katılarak ülke gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kasım ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleşen ‘Yeni Türkiye’ konferansında saatler öncesinden Körfezli vatandaşlar salonu doldurdu. Körfezlilerin ilgiyle dinlediği konferansa Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Körfez Belediye Başkan Yardımcıları, Körfez Müftüsü Hasan Erdoğan, Ak Parti Körfez İlçe Başkanı Osman Badem, Belediye meclis üyeleri, birim müdürleri, Ak Parti yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Gazeteci Turgay Güleri’in moderatörlüğünde başlayan programda, ülke üzerinde ve milli irade üzerinde yapılmak istenen operasyonel adımlara karşı uyanık olunması gerektiğini hatırlatan Çelik, “Bizleri bu zamana kadar birbirimize düşürdüler. Gündemi istedikleri gibi değiştiriyor ve operasyonlar düzenliyorlar. Hiçbir zaman karşılarında dimdik duracak bir millet göreceklerini hesaba katmamışlardı. Milli iradeye ve değerlere sahip çıkarak savaşacak bir lider hesap etmemişlerdi” dedi. Çelik, “Darbeye alışan bir ordu, darbeye alışan bir yönetim anlayışını benimseyen yöneticilerle bu ülke hiçbir zaman kalkınamazdı. Tarihimize baktığımız zaman en büyük zaferler bugün yaşandığı gibi olmuştur” dedi.

Tarih boyunca değişik milletlerin kendi içinde hep iktidar mücadelesi verdiğini, değişimlerin hep askeri darbelerle gerçekleştiğini ifade eden Çelik; “Bizans’ta 16 hanedan askeri darbelerle değişmiştir. Keza Osmanlı tarihinde sadrazamların katledilmesi, hep askeri darbeler sonucudur” diyerek, önemli bir noktaya temas etti. Cumhuriyet projesinin ‘hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ sloganıyla yola çıktığını, ancak ilerleyen yıllarda bu sloganın içini dolduramadığını ima eden Prof.Dr. Mehmet Çelik, bunun sorumlusu olarak devlet içindeki söz konusu çeteleşmeyi gösterdi.

CHP Eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Savcı Sayan, ‘Yeni Türkiye’ konferansında çarpıcı açıklamaların yanı sıra renkli kişiliği ile Körfezlilere eğlenceli dakikalar yaşattı. Körfez’de birçok akrabasının bulunduğunu söyleyen Savcı Sayan, “Körfez’e hiç yabancı değilim. Bizde aile bağları çok kuvvetlidir. Körfez’e ara ara gelir gelirim, aslında bende ev sahibiyim” diyerek Körfez’e yabancı olmadığını dile getirdi.

Ülkenin kalkınmasından dolayı birtakım insanların rahatsız olduğunu kaydeden Sayan, “Koçlar, tosunlar, öküzler bundan rahatsız oldu. Bizim öyle bir durumumuz yok. Biz öyle bir şey yapamayız. Onun için bu ülkeye en çok sahip çıkması gereken bizleriz. Onların ülkesi yok. Onların kredi kartı limitsiz, ülke sevgileri limitli ancak bizim kredi kartlarımız limitli, ülke sevgimiz limitsizdir” ifadelerini kullandı.

Savcı Sayan, “Bazıları Türkiye’nin değişen ve gelişen Türkiye’nin geldiği noktayı anlamakta güçlük çekiyor. Günümüzde Lady Gaga gençliğiyle, Uzun Adam gençliği yarışıyor. Uzun Adam gençliği bizi biz yapan öz değerlerimizi, geleneklerimizi temsil ediyor. Lady Gaga gençliğiyse değerlerini hiçe sayan, dejenere, değerlerinden uzaklaşan bir gençliği temsil ediyor. Biz yedi farklı kültürden oluşuyoruz. Bunlar bizim renklerimiz, gökkuşağıyız hep birlikte. Bizi; biz yapan ortak değerlerimiz ve geleneklerimiz asırlardır ayakta tutmuştur. Geleneklerinden vazgeçersen zamanla kimliğini kaybetmiş olursun. Uzun Adam tamda bu noktada bunun mücadelesini, gücünü aldığı milletinin desteğiyle veriyor” dedi.

Bazı karanlık güçlerin devleti ve milleti birbirine kırdırmaya çalıştığını, Kürt-Türk savaşını tekrar çıkarmak istediklerini öne süren Sayan, “Şimdi barış zamanı başladı ve biz tabutlar yerine çeyiz sandıkları taşımaya başladık. Yine bu alçaklar rahatsız olmaya başladı. 2002’ye kadar bu hükümet iktidara gelmeyene kadar, 25 yıl kardeşi kardeşe öldüren güçlere karşı dik durmadınız. Niye dikliğinizi göstermediniz? 1 milyar dolar için IMF’nin kapısında dileneceksiniz. Şimdi son olaylara rağmen 120 milyar dolar para veren ülke ayakta kalacak. İşte asıl mesele bu arkadaşlar. Bu ülkeyi bir daha çökertmek istiyorlar. Bu ülkeyi bir daha IMF’nin kapısına muhtaç etmek istiyorlar” dedi.

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, keyifli sohbetleriyle davetlilere unutulmaz bir akşam yaşatan usta konuşmacılara teşekkür ederek çiçek takdim etti. Başkan Baran Körfez’in kirazının meşhur olduğunu söyleyerek “Sizlere Körfez’den bir hatıra olarak Kiraz Motifli plaketimizden hediye etmek ve sizleri bir daha aramızda görmek istiyoruz” diyerek usta konuşmacıları tekrar Körfez’e davet etti.

Körfezlilerle ülke gündemi ve siyasetle ilgili yaklaşık 2 saat süren değerlendirmelerde bulunan konuşmacılar vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çekilerek geceyi sonlandırdı.