Kocaeli’de Roman Çocuklarının Eğitim Hayatına Entegrasyonu Projesi kapsamında çocuklara Demokrasi ve İnsan Hakları eğitimi veriliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı AB Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü ve Roman Federasyonu tarafından hazırlanan ‘‘Kocaeli’nde Roman Çocuklarının Eğitim Hayatına Entegrasyonu’’ projesi çalışmaları devam ediyor.

Proje kapsamında Sinan Dereli Ortaokulu’ndaki Roman ve Roman olmayan öğrencilere Demokrasi ve İnsan Hakları eğitimi veriliyor. Bir aydır devam eden eğitimlerin dünkü bölümünde çocukların birbirini daha iyi anlaması amaçlanıyor. Eğitimlerde hiçbir gruba ve etnik unsura ayrımcılık yapılmamasına yönelik psikolog Deniz Enüm tarafından çocuklara özel bir eğitim uygulandı.

Proje kapsamında 7 farklı gruba ayrılan öğrencilere 10’ar saatlik psikologlar, kişisel gelişim uzmanları ve yaşam koçları tarafından özel hazırlanan bir eğitim uygulanıyor. Eğitim almadan önce çocuklara "temsil sistemleri" testi uygulanarak işitsel, görsel, dokunma, öğrenme yöntemlerinden hangisinde daha başarılı olabileceği tespit ediliyor. Elde edilen sonuçlara göre çocuklar gruplara ayrılarak ayrı programlar uygulanıyor. Eğitimlerin organizasyonunu yapan SGM Akademi Yaşam Koçu Gonca Koştu, "Proje kapsamında çocuklara demokrasi ve birlikte yaşama kültürünü aşılamaya çalışıyoruz. Ancak bunu geleneksel yöntemler ile tahtanın başına geçerek değil, çocukların içerisinde yer aldığı oyunlar, dramalar, özel programlar ile yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Proje sahibi kurum olan Romanlar Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ise “Romanlar ve Roman olmayan çocukların birlikte eğitim gördüğü bu okulumuzda Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda, Roman çocukların eğitimde kalmalarına yönelik çok güzel bir proje yürütüyoruz. Burada yapılan eğitimler ve bilinçlendirmeler sonucunda ayrımcılığın hiçbir çeşidinin olmadığı demokratik bir okul kültürü örneği oluşturacağımıza eminim" şeklinde konuştu. Ailelere, Roman dernek yöneticilerine, çocuklara ve eğitimcilere verilecek eğitimler, aralık ayının sonuna kadar devam edecek.