Satranç sporunun çocuklar üzerinde çok önemli olumlu etkileri olduğu, bu yüzden de anne babaların çocuklarını mutlaka bu sporu öğrenmeye göndermeleri istendi.

İzmit Belediyesi’nden yapılan açıklamada, çocukların özellikle zeka gelişimine büyük katkısı olan satrancın gelişimi için önemli çalışmalar yapıldığı ve halen 42 Evler, Mehmet Ali Paşa, Yuvam Akarca, Yenişehir Mahalleleriyle Belsa B Blokta satranç okulu bulunduğunu, buralarda çocuklara ücretsiz satranç eğitimi verildiği kaydedildi.

Açıklamada her anne ve babanın çocuğunun bedensel, zihinsel ve duygusal olarak gelişmesini isteyeceği ifade edilerek, ”Satranç sporunun bu alanda farklı ve özel bir önemli yeri vardır. Diğer sporlar ile yaşam arasında da benzerlikler açısından hiç birinin yaşama benzerliği satranç kadar olamaz. Çünkü satranç, pek çok spor gibi hayattan kopuk yapay olmayıp bizzat hayatın gerçeklerinden esinlenerek ortaya çıkmış bir oyundur. Yabancı ülkelerde satranç okullarda ders olarak gösterilmektedir. Bizim ülkemizde ise çocuklar daha çok oyun parklarında, televizyon karşılarında büyümekteler. İzmit Belediyesi çocuklarımızın daha zeki ve bilinçli yetişmesi için kentin 5 ayrı noktasında satranç okulu açtı. Anne babalar çocuklarını buralara gönderebilirler” denildi.

İlgililer, satrancın çocukların gelişimini hızlandırıcı, düşünceyi artırıcı bir zeka oyunu olduğunu da belirterek, ”Motivasyon ve konsantrasyonu geliştiren satranç, bir oyun havası içinde, çocuğu zorlamadan, kendi arzusuyla düşüncesini bir konu üzerinde yoğunlaştırmasını sağlar. Satranç sayesinde konsantre olmayı öğrenen çocukların, daha sonra derslerine ve diğer konulara konsantre olmaları daha kolay olur. Satranç oynayan çocuklarda dikkat dağılması sorununun önemli ölçüde azaldığı görülmektedir. Satranç, çocuğun dikkatini bir konu üzerinde toplamasını ve sabırlı olmasını öğretir, başkalarına karşı saygılı ve anlayışlı olmasını sağlar, kötü alışkanlıklar ve arkadaşlar edinmesine engel olur, süratli ve doğru düşünebilmesine yardımcı olur, olayları daha doğru yorumlama yeteneğini geliştirir, kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir, kendine güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Araştırmacı olmasını ve bilginin önemini kavramasını sağlar. Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır. Mantıklı olmasını ve özeleştiri yapabilme özelliği kazanmasına yardımcı olur. Başarıyı ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla elde edebileceğini öğrenir. Her ne koşulda olursa olsun mücadele etmeyi öğrenir. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, kaybetmesinin nedenlerini sorgulamasını ve oyunun sonucunu olgunlukla karşılamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir. Başarılardan mutluluk duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir. Kazanmanın değerini anlar. Yepyeni hedefler belirleyip bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar” dediler.