İzmit’im sembolü olan Saat Kulesi’ndeki saat, Anıtlar Kurulu’ndan gerekli izinlerin alınmasının ardından sökülerek tamire gönderildi.

İzmit Belediyesi, 34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına yaptırılan Saat Kulesi’ndeki saatin tamiri için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan gerekli izinleri aldı. İzinlerin alınmasının ardından kulede arızalı olan saatin tamiri için harekete geçildi.

İzmit Belediyesi yetkilileri, tarihi saatin tamirinin İstanbul’daki Milli Saraylar saatçisi Recep Gürgen tarafından yapılacağını belirterek, “Bir süre önce arızalanan saatin tamiri için ilgili kurumların izni gerekiyordu. Gerekli izinler alındıktan sonra kuledeki saat büyük bir itina ile sökülüp İstanbul’a gönderildi. Konunun uzmanı olan Recep Gürgen tarafından saat makinesi ön yıkamadan geçirilip kir ve yağdan temizlenecek. Böylece makinenin yatak, mil ve dişlilerin aşınmış deforme olmuş veya kırılmış kısımları ortaya çıkmış olacak. Bu bozulan parçaların tamir veya yenilenmesinden sonra ince temizliğe geçilecek. Saatin çalar makinesi, çalar tertibatı kolları, çan, çekiç ve eklem parçaları tamir olacak, bakım işlemleri yapılarak vurma ayarları yapılıp çalar hale getirilecektir. Akrep, yelkovan dişli grubunun boşluk yapan kama ve milleri yenilenecek. Bütün bu işlerden sonra saat kuleye monte edilerek yağlanıp çalıştırılacaktır” dediler.

Tamire alınan tarihi saatin yenilenme ve bakım süresinin ise yaklaşık 2 ayı bulacağı öğrenildi.