Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Entegre Doğal Atık Su Arıtma Sistemlerinin Teşvik Edilmesi için Karadeniz Bölgesi Ağı(Wastenet) projesi çalıştayı Leyla Atakan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İSU ve Yalova Üniversitesi tarafından organize edilen Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından finanse edilen Wastanet projesi, Karadeniz’e komşu paydaş ülkelerin kırsal bölgelerinde doğal arıtma yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak için mümkün olan en geniş kitleye ulaşmayı hedefleyen bir ortaklık ağı projesi.

Çalıştaya, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, Yunanistan Kavala Belediyesi Su ve Kanalizasyon Kurumu, Romanya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, Yunanistan Democritus Üniversitesi, Ermenistan Amerikan Üniversitesi, Gürcistan İlia Üniversitesi, Karadeniz Ekonomik İş birliği Örgütü Uluslararası Daimi Sekretaryası, TUBİTAK, Kırklareli İl Özel İdaresi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İller Bankası İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden çok sayıda akademisyen ve uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. İSU’nun ve ülkemizin atık su arıtımı üzerine deneyimlerinin paylaşıldığı çalıştay, sektör uzmanlığının arttırılması ve uluslararası biz düzeyde bilgi paylaşımının sağlanması açısından çok verimli geçti.

Çalıştayda yaptığı konuşmada, “Çevre insanların ortak değeridir” diyen İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “15 yıl önce Körfez yanına yaklaşılmaz, denizine girilemez bir haldeydi. Şuanda 15 atık su arıtma tesisi, 570 milyon TL bütçe ve 2 bin çalışanımızla 24 saat bizden sonraki nesillere temiz bir çevre bırakmak için hizmet ediyoruz” dedi. Atık su arıtmada kullanılan Scada Sistemi ile atık suların denetlendiğini belirten Bayram, sanayi kuruluşlarının atık su çıkışlarındaki kimyasal parametrelerin incelendiğini söyledi.