Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal Organizasyon Bilgi İletişim Topluluğu (SOBİT), Anadolu Gelişim Topluluğu (AGT) ile Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi organizasyonuyla hazırlanan “57. Alay Sancağı Devir-Teslim Töreni” Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

2013’ten bu yana Necmettin Erbakan Üniversitesinde bulunan Sancağın Devir-Teslim töreni Seyid Harun Veli Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından NEÜ Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Türker’in açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Türker konuşmasında, Sancağın, milli şuurun, kültürel değerlerimizin farkındalığını yeniden gençlerimize aşılayacak bir olgu olduğuna vurgu yaparak, özellikle globalleşen günümüzde milli şuur ve milli kültürü temsil eden sancak gibi olgulara daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca günümüz insanının Mevlana’nın pergel metaforundaki gibi bir ayağının kendine has değerleri korumak için sabit, diğer ayağının da dünyaya açık bir şekilde hareketli olarak, dünya ile sürekli iletişim halinde yaşanması gerektiğini ifade etti.

"ALLAH BİZLERİ BU BAYRAK ALTINDA SONSUZA DEK YAŞATSIN"

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, “Çanakkale Savaşı’yla ilgili dedelerimizden dinlediklerimiz arasında, akrabalarımızdan bir kısmının orada şehit olduğu, bir kısmının ise dönerek ülkenin yeni rejimi Cumhuriyetin kuruluşuna katkıda bulunmak üzere her Türk vatandaşı gibi yoğun çaba içerisine girdiği dönemlerde bizler çocukluğumuzu onlardan dinlediğimiz o destansı öykülerle yaşadık” dedi. Rektör Şeker, bugünlerde gelecek kuşaklara bu destansı hikayenin aktarılması için devletin özel çaba sarf ettiğini de söyleyerek, “Gelecek kuşaklar bu tarihi unutmasın ve Rabbimizin de bir daha Çanakkale Savaşı benzeri savaşları ülkemize yaşatmasın. Gençlerin Çanakkale Savaşı ile elde edilen istiklalin, bu güzel vatanın kıymetini bilerek bu ülkeye, bu insanlığa hizmet için daha fazla çaba sarf ederek nitelikli insan gücüne katkı sağlayacak, donanımlı bir şekilde ellerindeki fırsatları kullanıp yetişerek, sağlığımızı, birliğimizi, dirliğimizi, bekamızı, kardeşliğimizi koruyarak gelecek kuşakların da bu ülkede insanlığa barış için özel misyon yüklenmiş bu ülkede hep beraber yaşamasını diliyorum” diye konuştu.

Milli bilinç olmadığı takdirde başkalarının etkisi altına girileceğini ifade eden Prof. Dr. Şeker, “Kültürel emperyalizm altında ezileceğimizi, tüketim toplumu olarak üretmeden belki belirli bir süre keyif sürerek bizden sonrakileri esarete teslim etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağız. Allah bizleri bu bayrak altında sonsuza dek yaşatsın ve kimsenin kontrolüne düşürmeyecek şekilde genç nesiller versin” ifadelerini kullandı.

"GEÇMİŞİMİZİ İYİ ANLAMAMIZ GEREKİR"

Seydişehir Kaymakamı Tuncay Sonel de, geçen hafta Cumhuriyetin 91. yıldönümünün kutlandığına dikkat çekerek, “Bugünleri daha iyi anlamak ve geleceğe güvenle bakabilmek için geçmişimizi daha iyi anlamamız gerekir. Bu yüzden gençler bizim için çok değerlidir. Rengini şehitlerimizin kanlarından alan ay yıldızlı al bayrağımıza, minareden çıkan ezan sesine ve bu toprakları bize vatan yapan ecdadımıza karşı hepimizin sorumluluğu var. Bu yüzden cennet vatanımızı çok sevmeli ve çok çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından NEÜ Sosyal Organizasyon Bilgi İletişim Topluluğu Başkanı Esra Tekin konuşmasını yapıp sancağı öptükten sonra 57. Alay Sancağını Anadolu Gelişim Topluluğu Başkanı Mustafa Besim Şendöl’e teslim etti. Şendöl de konuşmasının ardından sancağı öperek teslim aldı.

Tören sonunda NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya verdiği konferansta, Yarbay Mustafa Kemal öncülüğündeki 19. Tümen ve buna bağlı 57, 72 ve 77. Alayların Arıburnu’nda düşmana geçit vermediklerinden dolayı destansı bir zaferin kazanıldığını söyledi. Kaya, Çanakkale Kara Savaşlarında 19. Tümene bağlı 57. Alay sadece Çanakkale Savaşlarının kaderini değil aynı zamanda genç Türkiye’nin de kaderini büyük ölçüde şekillendirdiği tespitinde bulunarak, tüm bu boyutları ile düşünüldüğünde Çanakkale Zaferi’nin yeni Cumhuriyetin oluşumunun önsözü olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Sancağın, 16 Kasım’a kadar Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesinde tüm vatandaşlar tarafından ziyaret edilebileceği belirtildi.