AK Parti Konya Milletvekili Ömer Ünal, Konya ve ülkü gündemi ile referandum sürecini değerlendirdi.

AK Parti İl binasında kameralar karşısına geçen Milletvekili Ömer Ünal’a İl Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Acar ile Fatih Ceylan işlik etti. Referandum ile ilgili değerlendirmede bulunan Milletvekili Ömer Ünal, “Türkiye, referanduma doğru gidiyor. 18 maddelik anayasa değişiklik paketi, TBMM sürecinin ardından Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı ve böylece referandum süreci de başlamış oldu. 16 Nisan ile birlikte Türkiye, 150 yıllık yönetim değişikliğini yaşayacak. 1982 Anayasası, bir dikta anayasasıdır. Bu vesayet aracı, dönem dönem kullanılageldi. 28 Şubat’ta bunun en büyük göstergesidir. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, halkın seçtiği ve milli iradenin temsilcisi olan Refahyol Hükümeti’nin Başbakanı 28 Şubat’ta görevden alınıp çok daha az oyla seçilen bir kişiye hükümeti kurma yetkisi verildi. Bu nedenle sorumsuz olarak görev yapılan bu sistemi değiştirme amacındayız” dedi.

“Bir direksiyonda iki şoför olmaz”

Mevcut sistemle zaman zaman krizlerin olduğunu belirten Ömer Ünal, “2002 öncesinde gerek Cumhurbaşkanı gerekse de Başbakanın farklı iradesi zaman zaman küçük büyük krizlere neden oldu. Yine 2001’de Türkiye, tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birini yaşadı. Aynı görüşlerine sahip Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yine aynı dünya görüşüne sahip olan Başbakan Bülent Ecevit, maalesef kavgaya tutuştu ve kaybeden ülkemiz, milletimiz oldu. Dolayısıyla bir gemide iki kaptan olmaz veya bir direksiyonda iki şoför olmaz” diye konuştu.

Seçilme yaşının 18’e de indirilmesine değinen Ünal, “16 Nisan’dan sonra inşallah millet yetkiyi hem Cumhurbaşkanına verecek hem de Meclis yapısını ve vekil sayısını değiştiriyor. 18 madde içerisinde en önemli değişikliklerden biri de milletvekili seçilme yaşının 18’e inmesidir. Gençlere önem veren ve onları hayata hazırlayan parti olduğumuz için bu değişiklikte de gençleri es geçemezdik. Cumhuriyet Halk Partisi’nin gençlere güvenmediği için bu değişikliğe karşı çıkıyor. Ama biz, İstanbul’u fetheden 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet’in torunlarıyız. Dolayısıyla 18 yaşında seçme gibi bir iradeyi ortaya koyabilen gençlerimiz, seçilme hakkına da sahip olmalı diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Ünal, “Gerek Kandil, gerekse de Pensilvanya, bu süreçte de ’Hayır’ kampanyasında birleşmiş durumda. CHP ve onun tabanındaki vatandaşlarımıza sesleniyorum, bu terör örgütlerin ’Hayır’ dediği bir süreçte ülke olarak bu değişikliğe destek olun diyorum ve sandıktan güçlü bir ’Evet’ çıkması gerektiğini düşüyorum” şeklinde konuştu.