Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen “Akıllı Şehirler” konulu 8. Bilişim Kongresi’nde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Ulaşım” uygulamaları anlatıldı.

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen “Akıllı Şehirler” konulu 8. Bilişim Kongresi İstanbul Kadir Has Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Akıllı şehir kavramının ele alındığı ve konu ile ilgili başarılı uygulamaların incelendiği etkinlikte, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Ulaşım” başlıklı sunumu büyük beğeni topladı. Toplantıda Konya Büyükşehir Belediyesi’ni temsil eden Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yaşar İncikli, Akıllı Ulaşım başlığı ile yaptığı sunumda Toplu Ulaşımda Bankacılık Kartlarının Kullanılması uygulaması, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi, Mobil Konya uygulaması, akıllı kavşaklar, elkart sistemi, akıllı bisikletler ve bisiklet yollarını anlattı.

“TEMASSIZ KARTLAR TOPLU ULAŞIMDA KULLANILIYOR”

Konya Büyükşehir Belediyesi, dünyada ilk olarak tüm temassız özellikli bankacılık kartlarının belediye bünyesinde hizmet veren toplu ulaşım araçlarında kullanılmasını sağladı. Uygulama uluslararası platformlarda büyük ilgi görüyor.

Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi’nde vatandaşlar bekledikleri toplu ulaşım aracının ne zaman durağa geleceğini öğrenebiliyor. Kullanıcılar toplu ulaşımla ilgili buna benzer pek çok bilgiye atus.konya.bel.tr adresli internet sayfasından, Mobil Konya Uygulaması’ndan, duraklarda bulunan karekodlardan, 5669 SMS Sistemi’nden ulaşabiliyor.

MOBİL KONYA UYGULAMASI

Android ve IOS işletim sistemli cihazlarda kullanılan Mobil Konya uygulaması ile Konya ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bilgilere, otel, restoran gibi yerlerin ulaşım bilgilerine ve ATUS’a erişilebiliyor.

Konya’da 37 Akıllı kavşakta Türkiye’nin en geniş Akıllı Kavşak Sistemi kullanılıyor. Akıllı kavşaklarda tüm yönlerden gelen araçlar görüntü işleme tekniği ile sayılırken arka planda çalışan gelişmiş algoritmalar ile hangi yola kaç saniye yeşil ışık yakılacağına dinamik olarak karar veriliyor.

ELKART SİSTEMİ

Türkiye’deki ilk elektronik akıllı temassız kart uygulamalarından olan elkart sistemi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu ulaşımda yaklaşık 15 yıldır kullanılıyor. 600 bin aktif kullanıcı ile aylık 9 milyon işlem yapılmakta olan sistem diğer belediyeler ve işletmeler tarafından örnek alınıyor.

Konya merkezde 40 ayrı istasyonda bulunan 500 akıllı bisikleti kullanmak isteyenler nereden bisiklet alabileceklerini, nereye teslim edebileceklerini, istasyonda bisiklet ya da boş kilitleme alanı olup olmadığını Mobil Konya Uygulaması’ndan öğrenebiliyor, kiralama ücretini banka kartları ya da elkart ile yapabiliyor.