Konya’nın merkez Meram İlçe Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine kentsel dönüşümle ilgili ders verdi.

Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Topluluğu (İMT) tarafından düzenlenen “Deneyim Dersleri Programı”nın bu haftaki konuğu, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru oldu. SÜ Halil Cin Konferans Salonu’ndaki konferansa SÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Meram Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Görgülü, İMT üyeleri, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün 1 ve 2. sınıf öğrencileri katıldı.

"PLANSIZ YAPILAŞMA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DOĞURDU"

Kentsel dönüşüm konusunda öğrencilere sunum yapan Başkan Fatma Toru, "Ülkemizdeki kentler, 1950’li yıllardan itibaren büyük göçler almaya başladı. Bunun sonucunda şehirlerde plansız ve çarpık yapılaşma örnekleri çoğaldı. Apartman kültürü şehirlerde hakim olmaya başladı. Zamanla bu yapı stoğunun ihtiyaçlara cevap verememesi ve kalitesizliği nedeniyle kentsel dönüşüm uygulamalarına gereksinim duyuldu. Şehirleri de canlı bir organizmaya benzetebiliriz. Zamanla gelişir, büyür ve belli dokuları eskimeye başlar. Kentsel dönüşüm, kentin bozulan dokularının yeniden ele alınması, bugünün ihtiyaçlarına göre yeniden planlanması ve yeni teknolojilerle yeniden inşa edilmesidir" dedi.

"DÖNÜŞÜM TEK BOYUTLU DEĞİLDİR"

Kentsel dönüşümü tek boyutlu bir kavram olarak değerlendirmenin yanlış olacağına işaret eden Toru, "Sadece binalar yapmıyoruz. O bölgenin sosyal donatılarını, yeşil alanlarını, okul ve sağlık ocağı gibi tesislerini de yeniden planlamış oluyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşüm, sosyal, ekonomik ve mekansal boyutları olan bir kavramdır. Dönüşüm ihtiyacından dolayı inşaat mühendislerine yoğun talep olacak. Bu noktada size düşen kendinizi donanımlı bir şekilde yetiştirmektir" ifadelerini kullandı.