Konya’nın Derbent ilçesi, tarımsal üretimde söz sahibi olduğu bazı ürünlerde markalaşmayı hedefliyor.

Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, yaptığı açıklamada, ilçede artık geleneksel çiftçilikten profesyonel anlamda üretimin yapıldığı çiftçilik modeline geçişin olduğunu söyledi. İlçede geçmiş yıllarda yetiştirdiği ürünleri kiler ve ambara koyarak kendi tüketimleri için saklayan çiftçilerin, yeni süreçte bu ürünleri daha çok üretmek suretiyle pazarlayıp satışından iyi gelir elde etmenin peşine düştüğünü aktaran Acar, “Tarımsal ürünleri satıp günümüzde bu işten para kazanmayı öğrenen çiftçimiz, artık bu konuda özellikle bazı ürünlerle Konya’da söz sahibi bir konuma gelmeye başladı” dedi.

Bu ürünlerden bir tanesinin de fasulye yetiştiriciliği olduğunu belirten Acar, Derbent’in fasulye üretimi ile son yıllarda adını duyurmaya başladığını anlattı. Markalaşma yolunda fasulye üretiminin önemli bir mesafe aldığını, bunun yanında ikinci ve üçüncü marka ürünlerle ön plana çıkmak istediklerini vurgulayan Acar, Derbent Belediyesi olarak ilçenin tarımsal potansiyelinin daha iyi noktalara gelebilmesi için ilgili kurumlarla da işbirliğine girerek her türlü desteği vermenin gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi.

Derbent’in geleceğinin tarım ve turizmde olduğunu ifade eden Acar, “Derbent ilçemiz artık iki ana başlıkta kendisini ortaya koyuyor; bunlardan birisi tarım, diğeri turizm. Biz iki dalda da ciddi çalışmalar başlattık. Fasulyede marka değer oluşurken son zamanda çilek üretiminde de ciddi ölçüde mesafe alınmaya başlandı. Çünkü çileğin aroması çok lezzetli ve bu da bu ürüne olan talebi artırıyor. Çiftçilerimiz çilek üretiminden para kazanmaya başladığı için fidesine de yoğun bir talep oluyor. Bununla ilgili olarak Büyükşehir Belediyemizin de yaptığı çalışmalar var. Büyükşehir Belediyemizden ciddi anlamda çilek fidesi alınmak suretiyle üretimimizi bölgemizde birkaç katına daha çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra, geçmişte ciddi anlamda tarımsal üretimde potansiyeli olan üzüm yetiştiriciliğinin de yeniden ilçemizde geliştirilmesi için asma çubuğunun dikiminin artırılmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Yine elma üretimi de ciddi anlamda yer bulmaya başladı, bölgemizde elma fidanı dikimi ciddi ölçüde artış kaydetti. Önümüzdeki yıldan itibaren fasulye, elma, çilek ve kiraz üretiminde bölgemizde üretim potansiyelinin gözle görülür ölçüde artmasını bekliyoruz. Derbent bu ürünlerde inşallah adını daha çok duyurmaya başlayacak. Organik tarım tabii ki bölgemizde gelişmesini istediğimiz bir konu. Bu anlamda Büyükşehir Belediyemizin yürüttüğü çalışmaları da takdirle karşılıyoruz. Derbent’te biz arıcılık anlamında da yakın zamanda güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyoruz. Çünkü, bu bölgede arıcılık da güzel aroma potansiyeli ile ön plana çıkmaya başladı. Hatta bu konuda üreticilerle istişare edip ilçemizde marka bir balın üretimi için arıcılar birliği kurularak yetiştiricinin bir çatı altında toplanmasını da istiyoruz” şeklinde konuştu.