Konya’nın Hüyük İlçesi Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Kalkınma Bakanlığı’nın yöre çiftçisinin dört gözle beklediği rüzgar enerjisinden elektrik üretimi projesine 1,7 milyon liralık ödenek desteği sağladığını söyledi.

Şahin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde Türkiye ikinciliği ödülü ile ödüllendirdiği hazırladıkları yenilenebilir enerji projesi ile Hüyük ilçesinin yüksek kottaki dağlık alanlarında oluşan rüzgar enerjisini değerlendirmek istediklerini söyledi. Buradaki rüzgarın değerlendirilmesi için 2009 yılında başlattıkları çalışmanın Hem Meteoroloji, hem EPDK, hem Ege Üniversitesi’nin ilgili kurumlarına teyidini yaptırdıklarını aktaran Şahin, “Bölgemizde enerji elde edebileceğimiz 7 nokta belirlendi. 5 ila 6,5 m/sn. arasında değişebilen bir rüzgar enerjisi var. Bu da rantabl bir rüzgar enerjisidir” dedi.

Beyşehir Gölü Havzası’ndaki Hüyük ilçesinin verimli topraklarının suyla buluşması için yöre çiftçisine elektrik enerjisi gerektiğini, bunu sağlamada görev alan sulama birlikleri ve kooperatiflerinden sağlayan çiftçilerin zaman içerisinde büyük mali külfetler içerisinde kaldığını, borç sorunları yaşandığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

“Bu konuda yaşadığımız sorunlar aşikar, herkes tarafından biliniyor. Bu sorun nasıl çözülür düşüncesinden hareketle KOP İdaresi Başkanlığına hazırladığımız projeyi sunmuştuk. KOP İdaresi Başkanlığımız konuyu Kalkınma Bakanlığı’na intikal ettirdi. Bakanlığımız 1,7 milyon liralık KOP’un Mayıs ayı eylem planına bu ödeneği gönderdi. İhale aşamasındaki bu projenin bir önce hayata geçirilmesini Hüyüklü çiftçilerimiz dört gözle beklemektedir. Çiftçilerimiz sürekli soruyorlar, ‘Ne oldu bizim enerji sorunumuz çözülüp artık tarlalarımıza su ulaşacak mı’ gibi beklenti içerisindeler. Gerçekten bu organik tarım yapılan bölgemize bir ivme kazandıracak, tarımda bölgemizin sıçramasını sağlayacak bir proje.”