Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya’nın Ekim ayında ihracat rakamlarını değerlendirdi.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye’nin genel ihracatında Irak’a olan payın yüzde 23 oranında gerilemesinin Konya’nın ihracatına olumsuz yansıdığını ifade ederek alternatif pazar ve sektör çalışmalarını hızlandıracaklarını ifade etti.

TİM’in, ihracat rakamlarını açıkladığını ifade eden Öztürk, “Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artışla 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında Cumhuriyet tarihin en yüksek Ekim ayı mal ihracatı gerçekleştirildi. İlk 10 ayda ihracat yüzde 5,6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar oldu. Ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 713 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, 1 milyar 508 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 503 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Ekim ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu” dedi.

Konya’nın eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “TİM’in açıklamış olduğu verilere göre şehrimizin Ekim ayı ihracat rakamı 115.272.239 USD olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Konya il bazında genel ihracattaki payı % 0,91 ile 14. sırada yer almaktadır. Ekim-2014 aynın ihracatı Ekim-2013 ayına göre yüzde 2,75 azalış göstermiştir. 2014 yılı ilk on aylık ihracat rakamımız 1.268.010.210 USD, 2013 yılı ilk on aylık ihracat rakamımız ise 1.116.078.823 USD olarak gerçekleşmiş olup buna göre ilk on ayda geçen yıla göre ihracat oranımızda yüzde 14,19 artış kaydedilmiştir. Bu orana göre ilk on aya göre Konya Türkiye ortalamasının 2,5 misli bir artış yakalamıştır. Ekim ayında ilimizin ihracatında öne çıkan ülkeler sırasıyla Irak, Yunanistan, Almanya, İran ve Mısır’dır. Eylül ayında ilk beş ülke sıralamasında Cezayir ile Mısır yer değiştirmiştir. Ekim ayında 2013 yılının 2014 yılına kıyaslama yapıldığı zaman en fazla artış gösteren ilk beş ülke içerisinde yüzde 76 artış oranı ile Mısır olmuştur” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin genel ihracatında Irak’a olan payın yüzde 23 oranında gerilemesinin Konya’nın ihracatına olumsuz yansıdığını ifade eden Başkan Öztürk, “Irak ve Suriye krizlerinin Konya’ya ihracat kaybı giderek artmaktadır. Ekim ayında Kobani’ye IŞID saldırılarının artması ile yurt içinde provakatif eylemler Ortadoğu ile ticareti olan işadamlarımızın motivasyonunu bozmuştur. Gelinen noktada alternatif pazar ve sektör çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekmektedir. Konya’nın kişi başına ve ihracatçı firma başına ihracat eksikliğini gidermeye yönelik çalışmalarımızı artrmamız gerektiği ortadadır. Konya’nın en güçlü ekonomik özelliklerinden biri ihracatını son on iki yılda Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde artırması idi, şehrimizin bu özelliğini korumalıyız” diye konuştu.