Konya Sanayi Odas (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın ihracatını bu yılın Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13,69 artırarak, 1 milyar 268 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

Konya’nın 10 aylık ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan Kütükcü, “Bölgemizde ve dünyada yaşanan tüm olaylara rağmen Konya’nın bu yılın ilk 10 ayında ihracatını Türkiye ortalamasının 2.5 kat üzerinde artırması memnuniyet verici. Bu artış oranı Konya sanayisinin üretim ve ihracat azmini ortaya koymaktadır” dedi. Hedeflerinin Konya’nın ihracatçı firma başına yaptığı ihracat miktarını artırmak olduğunu vurgulayan Başkan Kütükcü, bu yönde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

“IRAK’TA DÜŞÜŞ, SURİYE’DE ARTIŞ VAR”

Bu yılın Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Irak’a ihracatta yüzde 25.5’lik bir düşüş olduğunu ifade eden Kütükcü, “Aylık bazda Irak ihracatında bir düşüş var, ancak 10 aylık ortalamaya baktığımızda geçen yılın ihracat rakamlarına yaklaştığımızı görüyoruz. 2013 Ocak-Ekim döneminde Irak’a 183 milyon 288 bin dolar ihracat yapan Konya, bu yıl Irak ihracatında 176 milyon 972 bin dolar rakamına ulaştı. Ayrıca ilk 10 ayda, Suriye’ye ihracatımız yüzde 116’a, İran’a yüzde 49, Cezayir’e yüzde 63, Suudi Arabistan’a yüzde 42.7, Mısır’a ise yüzde 41.6 artış kaydetmiştir” ifadelerini kullandı.

Kütükcü, Konya’nın sektörel ihracatıyla ilgili şu bilgileri de verdi:

“İhracatımızda ilk sırada yer alan makine ve aksamları sektörü bu yılın ilk 10 ayında ihracatını yüzde 19 artırarak 279 milyon 480 bin dolar, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü ise yüzde 12.3 artırarak 266 milyon 229 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Konya ihracatındaki liderliğini koruyan bu iki sektör toplam ihracatın yüzde 43’ünü yapmıştır. Ayrıca ihracatımızda üçüncü sırada yer alan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü 167 milyon 403 bin dolar ihracat yapmıştır.”