Her yıl Kasım ayının 3. Çarşambasında tüm dünyada kutlanan GIS Day/ CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri Günü) Konya’da ilk defa Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümünde yapılan etkinlikle kutlandı.

Kutlamaya, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Tor, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Savaş Durduran, Yrd. Doç. Dr. İlkay Buğdaycı, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Varlık, Yrd. Doç. Dr. H. Zahit Selvi ve bölüm öğrencileri katıldı.

NEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, Dünya Coğrafi Bilgi Sistemleri Gününün tüm dünyada harita, arazi, geomatic, bilgi teknolojileri konularında çalışanların Coğrafi Bilgi Sisteminin günlük yaşantımızdaki yeri ve yöneticilere karar vermede etkili bir araç olduğunun anlatıldığı bir gün olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kalaycı, “Milyonlarca insan her yıl düzenlenen etkinliklerle bu günü kutlamaktadır. Dünyada 100’ü aşkın ülkede, 2 binin üzerinde kamu kurum ve kuruluşu bu organizasyona katılmakta ve 3 milyonun üzerinde genç ve yetişkin CBS’den haberdar edilerek eğitilmektedir” dedi.

NEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tor da yaptığı konuşmada, NEÜ’nün yeni Köyceğiz Kampüs alanında bu yıl hizmete açılan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin yeni binasında; Harita Mühendisliği Bölümünün organizasyonuyla gerçekleştirilen Dünya CBS Günü Kutlama Etkinliğinin Konya’da ilk defa gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu organizasyonda emeği geçen tüm Öğretim Üyesi ve öğrencilere teşekkür etti.

Yapılan konuşma ve bilgilendirmelerinden ardından pasta kesimi yapılarak, davetli ve öğrencilere ikramda bulunuldu.

CBS NEDİR?

CBS bir Veri Tabanı Yönetim Sistemidir. Ancak genel amaçlı veri tabanı yönetim sitemlerinden farklı olarak CBS, ‘konuma dayalı’ ya da ‘coğrafi’ olarak anılan türdeki veriyi yönetmekle uğraşır. Veri yönetiminden amaç, bütün bilgilerin yüzde 80’ini oluşturan konumsal/mekansal verinin depolanması, işlenmesi, analizi ve nihayet istenen formda kullanıma sunulmasıdır. Doğal olarak CBS’ler bilgisayar destekli sistemler olduklarından anılan ‘yönetim’ sürecinin bütün aşamaları ‘sayısal’ bir formda gerçekleşir.

CBS DOĞAL AFET YÖNETİMİ KOLAYLAŞIR

CBS ile acil durumlar yönetilebilir, yapılacak modelleme ile sel, su baskınları ve depremin şiddetine göre kullanılamaz duruma gelebilecek yollar ve buna göre alternatif güzergahlar anında belirlenebilir ve ‘anlık’ olarak takip edilebilir. Günümüzde CBS, afet yönetiminden tarıma, ormancılıktan arkeolojiye, çevresel kaynaklar ve kent yönetiminden turizme, kırsal ve kentsel gelişime kadar çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.