Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla mesaj yayınladı.

Yayınladığı mesajda organ bağışının kişilerin yapabileceği en kutsal, en anlamlı bağış olduğunu söyleyen Küçükkendirci, “Yapılan maddi bir bağışla başkalarına aş, iş, barınacak yer ve kıyafet temin edebiliriz ama asla onları yeniden hayata döndürecek; çarpan bir kalp, nefes olan bir akciğer, görmesini sağlayacak bir kornea yâda pankreas, karaciğer, böbrek, sağlayamayız. Kişilerin sağlığı yerinde olmayınca yiyecek ekmeğin, giyecek kıyafetin hiçbir anlamı olmayacaktır. Yapacağımız organ bağışıyla insanlarımızın hayata dönmesini sağlayabiliriz. Organ bağışı, cerrahi yöntemle bir kişiden (verici) çıkartılan organın bir başka kişiye (alıcı) yerleştirilmesi işlemidir. Organ nakli alıcının organı hastalık ya da yaralanma nedeniyle hasar gördüğünde gereklidir. Kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, bağırsak ve timus nakledilebilir organlardır. Dokular; kemik, tendon, kornea, deri, kalp kapakçıkları ve damarları içerir. Dünya çapında sırasıyla böbrek ve karaciğerden sonra en sık nakledilen organ kalptir” dedi.

Ülkemizde yapılan organ nakillerine bakıldığında sayısı ve tıbbi olarak başarısı en yüksek ülkelerden biri olduğumuzu ancak temin edilen organların sayısı incelendiğinde canlıdan alınan organ sayılarının yüksekliğinin dikkat çekici olduğunu belirten Küçükkendirci, “Hem biz sağlık çalışanlarının hem de halkımızın organ bekleyen hastalara karşı olan görevi onlara kaybettikleri sağlıklarını yerine koyabilmek için organ bağışının atması ve toplum bilincini yükseltilmesidir. 2013 yılında ülkemizde yapılan 4 bin 566 organ naklinin sadece bin 248 tanesi kadavradan yapılmıştır. 3 Kasım 2014 itibariyle bekleme listelerinde, 21 bin 766 Böbrek, 532 Kalp, 2 bin 127 Karaciğer, 39 Akciğer, 249 Pankreas olmak üzere toplam 24 bin 713 hasta olduğunu, bunun yanında 3 bin 778 Kornea bekleyen vatandaşımızın olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Her yıl organ beklerken yaklaşık 6 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Bu bilinçle yaptığımız çalışmalarla, Konya İlindeki hastanelerden ilk katkı sağlamaya başladığımız 2013 yılında ilimizde 35 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 8 tanesi donör olarak kullanılmıştır. Bu yıl ise şu ana kadar 27 beyin ölümü tespiti yapılmış olup 8 tanesi donör olarak kullanılmıştır. Bir başka deyişle son iki yılda 40’ar kişiye hayat olmuşlardır” diye konuştu.

"3 MİLYON DAKİKA BEKLİYORLAR”

2013 yılında Konya’daki nakil merkezlerinde 13 Böbrek, 10 Karaciğer, 82 Kornea. 2014 yılında ise, 10 Böbrek, 6 Karaciğer, 71 Kornea nakli gerçekleştirildiğini belirten Küçükkendirci, “Bu durum ilimizdeki nakil merkezlerinin, 112 Acil hizmetlerinin, yoğun Bakım Hizmetleri ve Organ Nakil Koordinasyon hizmetlerindeki başarının göstergesidir. Bizler bankada, sırada beklerken, duraklarda dolmuş, otobüs beklerken 10 dakika zaman geçtiğinde ne kadar çok sıkılıyor, neşemizi koruyamıyoruz. Organ bekleme listelerinde kendisine bağışlanacak bir organ bulunmazsa hayatını kaybedecek hastalarımız ise kendisine organ bulunması için ülkemizde 3 milyon dakika beklemektedir. Gelin organlarımızı bağışlayarak bu süreyi ortadan kaldıralım” şeklinde konuştu.

Akli dengesi yerinde olan ve 18 yaşın üzerindeki herkesin Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler aracılığıyla organlarını bağışlayabileceğini aktaran Küçükkendirci, “Bu kişiler iki tanık önünde bir onay formu doldurmalıdır. Organ bağışı için bürokratik prosedürler düşünüldüğü kadar zor değildir. Bağış sertifikalarına ilgili bağış formları doldurulur doldurulmaz sahip olabilirler. Ancak kişinin beklenmedik ölümü halinde, organ bağışı için aile izni yine de gerekmektedir. Bu nedenle yapacağınız her bağışın aile içinde konuşulup bir vasiyet haline gelmesi en önemli katkı olacaktır. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları organ bağış taleplerine kulak vermelidir. Halen adli kayıtlarda kaçırıldıktan sonra organları çalınmış herhangi bir vaka yoktur. Organ çıkarımı ciddi, karmaşık ve çok sayıda malzeme, personel ve ameliyathane ortamı gerektiren bir süreçtir. Halkımız bu konudaki asılsız haberlere itibar etmemelidir” dedi.

Küçükkendirci mesajının sonunda, “Unutmamalıdır ki yakınlarımızın bağışladığımız organları, bir başkasının yakınlarını, bir evladı ya da ana babayı kurtarıp, onları hayata bağlayacaktır. Bunun sayesinde kaybettiğimiz yakınımızda sevap kazanacaktır, buna engel değil vesile olalım” ifadelerini kullandı.