Konya’nın nitelikli eleman eksikliği sorununa çözüm olmak amacıyla Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından hazırlanan Mesleki Eğitim Merkezi proje sözleşmesi MEVKA ile imzalandı.

Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen imza törenine, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, KTO Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, KTO Yönetim Kurulu Üyeleri, Mesleki Eğitim Merkezi Proje Komisyonu Üyeleri ve MEVKA yetkilileri katıldı.

Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen sözleşme imza töreninde konuşan, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Mart ayında temeli atılacak Mesleki Eğitim Merkezi projesinin 18 ayda tamamlanacağını söyledi.

Başkan Öztürk, “Konya Ticaret Odası’nın, Konya’nın 2023 vizyonu için hazırladığı projelerden bir tanesini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Ülkemizin en büyük sosyal sorunlarından olan işsizliğe çözüm bulmak için Oda olarak en önemli projelerimizden olan Mesleki Eğitim Merkezi projemizin MEVKA ile sözleşmesinin imza töreni için bir araya geldik. Projemize desteklerinden dolayı, Konya Büyükşehir Belediyesi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası, Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne teşekkür ediyorum. Mesleki Eğitim Merkezi Proje Komisyonu Üyelerimize de ayrıca çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ekonomik gelişme ve kalkınma için, nitelikli insan kaynağı yetiştirmenin ve bilgiyi kullanmanın şart olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Artık el becerisine ya da beden gücüne sahip kişilerden daha çok; bilgiye ulaşabilen, teknolojiyi kullanabilen, yorum yaparak ortaya çıkan problemlere çözüm üretebilen bir teknik eleman modeline ihtiyaç vardır. Asıl olan; insanımıza diploma değil, meslek edindirmektir. Ülkemizin ve şehrimizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin yolu ekonomik kalkınmadan, ekonomik kalkınmanın yolu da mesleki ve teknik eğitimden geçmektedir. Bir tarafta Konya’da yüzde 5’e yakın işsizlik varken, sanayimizin uygun eleman bulmakta sorun yaşadığını görmekteyiz. Bu durum eğitim ve istihdam köprüsünün kopuk olduğunu, işsizlikten çok mesleksizlik sorunu yaşandığını göstermektedir. Bu sorunun temelinde ise insan değil sistem sorunu yatmaktadır. Yanlış eğitim politikalarıyla işsiz nüfustan faydalanamıyoruz. Bugün 4+4+4 sistemiyle sorunun çözümü için büyük bir aşama kaydedildi. Fakat oluşan mesleksiz nüfusa nitelik kazandırmak zorundayız. Yılda 1 milyon gencimize istihdam oluşturma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Sadece Konya’nın değil Türkiye’nin problemi olan nitelikli eleman sorunu 2023 Türkiye’sine giderken çözülmesi gereken en önemli problemlerden biridir. Ülkemizde genç nüfus; iyi eğitildiği, gerekli bilgi ve beceri ile donatıldığı takdirde bir avantaj olabilir. Sürdürülebilir ve yüksek oranlı büyüme için işgücümüze iş dünyasının talepleri doğrultusunda beceri kazandırabilmeyi başarmak zorundayız. Bunun da yolu, mesleki eğitimin kalitesini artırmaktan ve yaygınlık kazandırmaktan geçmektedir. Mesleki Eğitim Merkezi, Konya’nın öne çıkan sektörlerini geliştirecek, bölge ve ülke çapında Konya’yı sektörlerin iş hacminin büyük olduğu önemli bir merkez haline getirecektir. Sektörel alanlarda üretim ve hizmet standartları yükselecektir. Merkez ile hali hazırda meslek sahibi olan işgücü mesleki gelişimini sağlayıp, mevcut işsiz potansiyeli meslek edinip sonuçta nitelikli işgücü elde edilecektir. Bununla beraber bölgede yaşayanların sosyo-ekonomik gücü artacaktır. Mart ayında bina inşaatının temeli atılacak Mesleki Eğitim Merkezi projemizi 18 ayda bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Konya’da kurulacak Mesleki Eğitim Merkezi’nin farklı özellikleri olacağını söyleyen Öztürk, “Merkezimizi diğerlerinden ayıran fark kursiyerlerimizin yatılı olarak eğitim görebilmesi olacaktır. Bu amaçla 130 kişi kapasiteli konaklama merkezi de inşa edeceğiz. Ayrıca Hannover ticaret Odası ile imzaladığımız protokol ile Mesleki eğitimde dünya çapında örnek olan Alman sisteminde de faydalanacağız” diye konuştu.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman’da “Mesleki ve teknik eğitimle iş piyasasının beklenti ve ihtiyaçlarına uygun nitelikteki stratejik iş gücünü yetiştirebilmeye yönelik model geliştirmek” önem arz etmektedir. İşte bu maksatla MEVKA ile KTO arasında bugün burada imzalanan güdümlü proje sözleşmesi ile ilimiz ve bölgemiz için bu anlamda çok önemli bir adım atılmaktadır. Nitelikli insan kaynağı yetiştirecek olan bu yapının bölgemiz ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Toplam 8 bin metrekare Eğitim Merkezi olarak inşa edilecek binada, 28 derslik, toplam bin 500 metrekare atölye alanı ve 5 bilgisayar laboratuarı bulunacak. Merkezde yılda bin 500 kursiyer 50 bin saat eğitim alacak. Mesleki eğitim merkezi ile birlikte 130 kişi kapasiteli 4 bin 600 metrekare Konaklama Merkezi de yapılacak. Konaklama Merkezimizde ayrıca Spor Salonu ve Konferans Salonu da hizmet verecek.