MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta “Sağlıklı Yaşam” konusunda konferans verildi.

Medicana Konya Hastanesi Doktorlarından Uzman Dr. Mehmet Portakal, Uzman Dr. Özgür Öz ve Op. Dr. Ümit Özdemir, Fiziksel ve Zihinsel Performans Artırma Yöntemleri, Kalp Hastalıları ve Risk Faktörleri, Prostat Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri konularında katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Düzenli olarak yaptığımız toplantılarımızda bu hafta da sağlık konusunu konuşmak istedik. Yoğun iş temposu ve hayatın koşuşturmacası içinde sağlığımıza gereken önemi vermiyor, hastalıklarla ilgili vücudumuzdaki belirtileri fark etmiyor dolayısıyla önlem almıyor ve hastalıklara yenik düşüyoruz. Bu hafta bizler de gerek çalışma hayatının getirdiği hastalıklar ve gerekse de toplumumuzda sıkça görülen kalp rahatsızlıkları ve prostat ile ilgili olarak bilgiler almak istedik” dedi.

Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Prostatın tüm erkeklerde bulunan bir organ olduğunu ve her erkeğin prostata bağlı hastalıklarla karşılaşabileceğini belirten, Op. Dr. Ümit Özdemir, “Prostat erkeklerde dinamik bir organdır ve yaş ilerledikçe prostat da büyüme gösterir. Prostatın büyümesinde hormonal ve genetik faktörler etkilidir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte prostata bağlı olarak gelişen iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihabı ve prostat kanseri olma olasılığı da artış gösterir. Bu nedenle erkeklerin kırk yaşından sonra düzenli olarak kontrole gitmeleri önem arz etmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi prostata bağlı hastalıklarda da erken teşhis çok önemli bir evredir. Tedavide ise ilk başvurulan yöntem ilaç tedavisidir ancak ilerleme varsa cerrahi müdahale de gerekebilir. Dengesiz beslenme, sigara tüketimi ve fazla kilolar prostata neden olan faktörler arasındadır. Prostat hastalarında genellikle sık idrara çıkma, yanma şikâyetleri görülür. Gece iki veya daha fazla uykudan uyanarak idrara giden erkeklerin kontrol amaçlı olarak doktora başvurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Uzman Dr. Özgür Öz de, “Dünyadaki insanların yarısının ölüm sebebi kalp ve damar hastalılarına bağlıdır. Kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen faktörler arasında ise metabolik bozukluklar yer almaktadır. Vücudumuzda yer alan dolaşım, sindirim, boşaltım gibi sistemlerin bozulması hastalıkların artmasına nede olmaktadır. Günümüzde hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, fazla kilolar, sigara ve alkol tüketimi kalp ve damar hastalılarını olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenmeli, belirli aralıklarla yürüyüşler yapmalı, stresten uzak durmalı ve kendimize dinlenecek vakit ayırmalıyız. Vücudumuzdaki tüm organlar kendini yenilerken kalbimizin böyle bir özelliği yoktur. Bu nedenle kalbimizi yoracak her türlü davranıştan uzak durmalıyız. Televizyonlarda kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını öne sürülen gıda takviyelerine itibar edilmemelidir. Bu ürünlerin hastalıların tedavisinde hiçbir fonksiyonu yoktur” ifadelerini kulandı.

Fiziksel ve zihinsel performansın artırılması konusunda söz alan Uzman Dr. Mehmet Portakal ise, “Dünya Sağlık Örgütü sağlık kavramını fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Günümüzde fiziksel aktivitelerin önemi artmaktadır. Fazla kilolar ve hareketsiz yaşam vücudumuzun kas ve iskelet sistemimizi bozmaktadır. Vücudumuz bizlere çeşitli yollarla aslında sinyal vermektedir. Bel ve boyun ağrıları, kas ağrıları, baş ağrıları, baş dönmeleri ve aşırı yorgunluk hissi gibi belirtiler bedenimizdeki sistemlerin bozulduğuna işaret etmektedir. Ofis ortamında hareket etmeden çalışanların sıklıkla ağrı şikayetlerinde bulunmaları kas ve iskelet sistemlerinin bozulduğunu göstermektedir. Bunun için işyerlerimizde sık aralıklarla mola vererek egzersizler yapmalı, koltuklara dik pozisyonda oturmalıyız. Oturulan koltukların ergonomik olmasına dikkat etmeli, boylarının ayaklarımızın yere tam anlamıyla temas edecek şekilde ayarlanmalıdır. Bilgisayarlar gözlerimizi yormayacak şekilde göz hizasında ayarlanmalı ve ani ve hareketlerden uzak durulmalıdır. Kas ve iskelet sistemimizin güçlü olması için dengeli ve sağlıklı beslenmeli, düzenli olarak yürüyüşler yapmalı ve spor yapmalıyız” diye konuştu.

Toplantının ardından MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek günün anısına Dr. Mehmet Portakal, Dr. Özgür Öz ve Dr. Ümit Özdemir’e hediye takdim etti.