Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu “Green Education-Back to the Nature” projesiyle ilgili Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç tarafından bir konferans verildi.

AKEF’deki konferansa, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Sarıgül, Öğretim Görevlisi Cahit Güler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Bir Grundtvig Avrupa Birliği Projesi olan “Green Education-Back to the Nature” 15 yaştan başlamak üzere bireylere çevre bilinci oluşturmayı hedefliyor. Konuyla ilgili öğrencileri bilinçlendiren Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç projeyi tanıtarak Türkiye’nin turizm durumunu değerlendirdi.

“TÜRKİYE’YE NİTELİKLİ TURİST GELMİYOR”

Turizmin ekonomik, politik ve sosyal etkilerinden ve turizmin getirilerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Dinç, turizmin sağladığı iş imkanları ve bunun ülke ekonomisine katkılarından bahsederek, “Turizmin yapıldığı ülkelerde refahın daha yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz. Turizmin olumsuz yönleri de var elbette ama getirileri daha çok bunu bilmeniz lazım. Dünyada her 11 işçiden 9’u turizm sektöründe çalışıyor. Turizm en çok Avrupa kıtasında yapılıyor ve bunun o bölgeye ciddi ekonomik katkısı var. En çok ziyaret edilen ülkeler arasında ülkemiz 6. sırada ancak gelen turistlerin niteliği bu noktada çok önemli. Türkiye’ye nitelikli turist gelmiyor” dedi.

“EKO TURİZM ÇIKAR AMAÇLI DEĞİL ÇEVREYE DUYARLI TURİZMDİR”

Türkiye’de son yıllarda popüler olan Eko turizmin Türkiye ayağını anlatan Dinç, bunun yerli halkı kalkındırılmasına yönelik, geri dönüşü olmayan kaynakları tüketmeden, çevreye duyarlı bir turizm politikası olduğunu söyledi. Dinç konuşmasının devamında, “Eko turizm küçük işletmeleri ön planda tutar. Doğayı korumaya ve yerel halkı kalkındırmaya yöneliktir. Burada bireylerin bilinçli olması ve tüketimin en alt düzeyde tutulduğu faaliyetler ön plandadır. Doğa temellidir. Ülkemizdeki güzelliklerin farkında olursak dünyaya kendimizi daha iyi anlatırız” ifadelerini kullandı.

Gençlerin, özellikle bu alanda olan öğrencilerin ülkesinin doğal güzelliklerinden haberdar olması gerektiğini söyleyen ve Türkiye’de 13 alanın Dünya Kültür Miras Listesinde yer aldığını kaydeden Dinç, bunların bilinmesi, ülkemizin tanınması gerektiğinin altını çizdi.

Eko turizmin doğaya sadece ayak izi bıraktığını ve doğadan sadece bir kare fotoğraf aldığını söyleyen Dinç, bu turizmle ilgilenen kişilerin de bilinçli, doğayı koruyan, lüksü aramayan ve macerayı seven insanlardan oluştuğunu ifade etti. Ülkemizde Karadeniz, Toroslar ve Güneydoğu Anadolu koridorlarında eko turizmin yapılabileceğini belirten Dinç, bu tür faaliyetlerin yapılması ve tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi.

Program, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Sarıgül’ün Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç’e plaket takdimi ve Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç’in “Konya Doğa Eğitimi” adlı kitabının öğrencilere hediye edilmesinin ardından sona erdi.