Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından “Orta Vadeli Program Perspektifinde (2015-2017) Türkiye Ekonomisi” konulu konferans düzenlendi.

Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta’nın konuşmacı olarak konuk olduğu konferansa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Muhsin Kar, NEÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Abdülkadir Buluş, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, fakülte idarecileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta konuşan Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, sağlıklı gelişebilmek için ülkedeki verimliliğin artırılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, “Bu ancak kaliteli bir eğitimle mümkün olabilir ve burada da üniversitelerin sorumluluğu büyük. Örneğin Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ülkedeki toplam faktör verimliliğine önemli katkıları olacaktır. Eğitim kalitesi ile gelir ilişkisi arasında pozitif yönde doğrusal bir orantı vardır” dedi.

TÜRKİYE KRİZİ EN AZ ZARARLA ATLATTI

Dünyada 2008 yılında çok ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını hatırlatan Usta, “Bu krizle birlikte büyüme geriledi. Kriz öncesinde yüksek olan faiz oranları krizle birlikte düştü ve Merkez Bankası bilançoları yükseldi. Ancak ülkemiz bu krizi en az zararla atlattı. Türkiye’nin, dünya sıralamasında küresel ekonomik konum olarak 18’nci, satın alma gücü olarak ise 17’nci sırada yer alması bunun bir göstergesi” şeklinde konuştu.

Ekonomideki büyümenin önemine dikkat çeken Erhan Usta; en ufak bir-iki tökezlemede bile ülkemizin eski kötü durumlarıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Usta, Türkiye’nin krize rağmen ciddi anlamda ilerlemeler kaydettiğini; kamu açığını yüzde 10’lardan yüzde 1’e getirdiklerini, borç stoklarını ise yüzde 78’den yüzde 36’ya indirdiklerini ifade etti.

ÇOK TÜKETİYORUZ ÜRETİME AZ YATIRIM YAPIYORUZ

Müsteşar Yardımcısı Usta konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizin en temel sorunlarından biri de tasarruf oranının çok düşük olması. Tasarruf oranı büyüme ile doğru orantılıdır. Türkiye’nin tasarruf oranı yüzde 12,6. Yüksek ve orta gelirli ülkelerde artan bir tasarruf olduğu bir gerçek. Maalesef çok fazla tüketiyoruz. Yeterince tasarruf etmiyoruz. Ayrıca yatırımcılar da paralarını üretimde değil, fazla kar getiren özellikle gayrimenkullerde değerlendiriyor. Bu durum Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri.”

Türkiye’nin makroekonomik durumuna da değinen Usta, ülkenin 25-30 yıl kadar bir süre ciddi enflasyon sıkıntısı yaşadığını belirterek, “2003 yılında başlayan makroekonomik programlarla birlikte enflasyon oranlarını tek haneli rakama getirdik” şeklinde konuştu. Usta, Türkiye’nin orta vadeli programlarını da anlattığı konuşmasında, “Hükümet hiçbir zaman seçim odaklı bir politika uygulamadı. 2018’e kadar seçimsiz bir dönem yaşayacak olmamız da ayrıca bir şans. Türkiye istikrarlı bir şekilde ne yapacağını biliyor. 25 tane öncelikli dönüşüm programımız var. İnşallah bu programların uygulanmasıyla birlikte ülkemiz 2017 yılına kadar ciddi anlamda yol kat edecek” dedi.

Konferans, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta’ya plaket takdimiyle sona erdi.