Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce tarafından Selçuklu’daki tüm resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrencilere yönelik başlatılan Selçuklu Değerler Eğitim Projesi (SEDEP) kapsamında 09-10 Aralık 2014 tarihlerinde SEDEP Çalıştayı gerçekleştirilecek.

SEDEP farklı uygulama ve projelerle üçüncü yılında Selçuklu’da eğitime değer katmaya devam ediyor. İlçede bulunan tüm resmi ve özel ilkokul ve ortaokullarda yürütülen projeye, 2014-2015 öğretim yılında etkinlik ağırlıklı devam ediyor. İlçe genelinde yürütülen ve öğrencilere temel insani değerlerin kazandırılması amacıyla başlatılan SEDEP, yeni eğitim-öğretim döneminde de zenginleştirilmiş etkinliklerle devam ediyor. Öğretim süresine yaydığı 8 değer (Adalet, Doğruluk, Saygı, Sabır, Özdenetim, Dostluk, Yardımseverlik ve Sorumluluk) ile kültür ve değerlerine sahip çıkan bir nesil yetiştirmeyi planlayan SEDEP’in 2014-2015 eğitim yılında yürüteceği etkinlik ve faaliyetler Çalıştay da değerlendirilecek.

ÇALIŞTAY RAPORUNDA GELECEĞİ YÖNELİK ÖNERİLER DE YER ALACAK

SEDEP paydaşları, Selçuklu Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenecek çalıştay, 9-10 Aralık tarihleri arasında Dedeman Otel’de gerçekleşecek. Öğretmen, veli ve konunun uzmanı akademisyenleri bir araya getirecek çalıştay kapsamında, SEDEP projesinin etkinliğinin arttırılması, değerler kavramı çerçevesinde projenin geliştirilebilirliği ve değerler eğitiminin toplum üzerindeki etkileri gibi konular ayrıntılı olarak ele alınacak. Çalıştay raporunda geleceğe yönelik önerilerde yer alacak. Panel Başkanlığını Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hüsamettin Erdem’in yapacağı çalıştayın ilk gününde panelistler Prof. Dr. Erol Göka, Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu ve Prof. Dr. Muhittin Ataman tarafından sunumlar gerçekleştirilecek. İkinci günde ise sınıf ve okul öncesi öğretmenleri, branş öğretmenleri, veliler ve SEDEP Koordinasyon Kurulu üyeleri çeşitli toplantılarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklar. İki gün süren çalıştayın sonunda sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak.

SEDEP NEDİR?

SEDEP, öğrencilere değerlerimizle ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla 2012-2013 eğitim öğretim yılında Selçuklu’da başlatılan bir eğitim projesidir. Adalet, Doğruluk, Saygı, Sabır, Özdenetim, Dostluk, Yardımseverlik ve Sorumluluk gibi değerlerin her biri ay boyunca odak değer olarak kabul ediliyor ve o süre boyunca bu değer, okul genelindeki çalışmalarda öne çıkarılıyor. Ayrıca derslerde; sekiz değerin her birine, tüm eğitim öğretim sezonu boyunca, ders programlarıyla uyumlu olarak geliştirilmiş çeşitli etkinliklerle atıflarda bulunuluyor. Bu çerçevede her değerle ilgili olarak Selçuklu Belediyesi tarafından öğrencilere, velilere ve öğretmenlere çalışmayı destekleyecek materyaller ulaştırılıyor. 2013-2014 eğitim yılında ise öğrenci ve veli etkinlikleriyle donatılarak yeniden tasarlanan proje, pay­daşların da desteği ve katılımlarıyla uygulanmıştır. Projenin üçüncü yılı olan 2014-2015 eğitim öğretim yılında ise etkinlikler zenginleştirilerek, projeye orta öğretim öğrencileri de dahil edilmiştir.

Öte yandan, Selçuklu’ da Değerler Eğitimi Projesi ile oluşan duyarlılık ve farkındalık Eğitim Şurası’nda da değerlendirildi. Şuranın ardından “Değerler Eğitimi”nin okullarda uygulanması kararı alındı.

SAYILARLA SEDEP

2012-2013 Eğitim Yılı; 2 milyon 150 bin yayın, 112 okul, 83 bin öğrenci ve velisi, 4 bin 300 öğretmen.

2013-2014 Eğitim Yılı; 2 milyon 155 bin yayın, 125 okul, 85 bin öğrenci ve velisi, 4 bin 515 öğretmen ve 23 farklı etkinlik.

2014-2015 Eğitim Yılı; 195 okul, 120 bin 166 öğrenci ve velisi, 144 okul 88 bin 250 öğrenciye 964 bin yayın, 110 okula 6 bin 490 kitaptan oluşan “Değerler Kitaplığı”, 43 orta okulda 69 bin yayından oluşan “Değerler Kütüphanesi”, 30 farklı etkinlik, Öğretmen ve veli seminerleri.